بررسی قاعده اتلاف و تسبیب در قواعد فقه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و ملی مطالعات مدیریت، حسابداری و حقوق
  • کد COI اختصاصی: IICMOCONF04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی رحمتی

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه پیام نور مرکز مشهد

چکیده

قاعده اتلاف با در نظر گرفتن اینکه در این جمله اطلاق دارد، که هم شامل اتلاف بالمباشره می شود و هم اتلاف بالتسبیب.اتلاف بالتسبیب به معنای اینکه کسی کاری کند که منجر به تلف مال یا جان یا عضو بدن دیگری شود و اتلاف بالمباشره بهمعنای اینکه کسی شخصا و بدون وساطت و دخالت عاملی دیگر مالی را تلف کند و هرگاه مباشر و سبب باهم باشند مباشر ومسئول است، مگر اینکه سبب قوی تر باشد و در مواردی که طبق قاعده اتلاف (بالمباشره یا بالتسبیب) مباشر یا سبب ضامن ومسئول باشد اگر عمل ارتکابی او ناشی از اکراه و اجبار باشد ضمان و مسئولیت متوجه اجبار کننده خواهد بود. هدف از اینتحقیق بررسی قاعده اتلاف و تسبیب در قواعد فقه می باشد. نتایج حاکی از این تحقیق اینگونه بیان شد که عناصر قاعدهاتلاف، تلف، مال، ضمان و واسطه بودند. قاعده اتلاف بالمباشره و بالتسبیب دارای دو وجه اشتراکی بودند: ۱) عمد، شرط هیچکدام نیست ۲) علم، شرط هیچ یک نیست.

کلیدواژه ها

قاعده اتلاف، تسبیب، ضمان، فقه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.