بررسی آسیب ها و مسائل اجتماعی حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیر رسمی (مورد مطالعه خط چهار حصار کرج)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF02_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1055
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد جوراستی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

شادی پاکزاد

دکتری شهرسازی ،عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

محیا جودکی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

چکیده

در سال های اخیر به تدریج محلات و سکونتگاه های غیررسمی، به طور عمده در حاشیه شهرهای بزرگ خارج از برنامه رسمی توسعه شهری و به صورت خودرو شکل گرفته و گسترش یافته است. اسکان غیررسمی در ایران مانند بسیاری از دیگر کشورهای جهان، پدیده ای رو به رشد می باشد که شهرهای کشور را با معضلات جدیدی روبه رو ساخته است. سکونتگاه های غیررسمی راه حل پاسخ اقشار فرودست جامعه به مسئله مسکن و بی خانمانی است . چنانچه به گفته دیوید هاروی اسکان غیررسمی محصول برنامه ریزی شهری مردمی است که برای آنها برنامه ریزی شهری نشده است .اسکان غیررسمی در دل مجموعه ای از مسائل و آسیب های کلان اجتماعی و اقتصادی قرار دارد که هر گونه آشکار سازی علل و چرایی آن بدون تحلیل و بررسی، فاقد کارایی لازم جهت تبیین واقعی مسئله خواهد بود. در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است.برای این منظور ابتدا با مراجعه به اسناد ، مدارک و مطالعات کتابخانه ای عوامل موثر بر حاشیه نشینی و معضلات ایجاد شده پرداخته شده سپس با تحلیل یافته ،راهکارهایی برای رفع معضل حاشیه نشینی ارائه شده است. سکونتگاه های غیررسمی از مسائل و مشکلاتی است که حریم شهر کرج با آن مواجه است .از این رو گسترش سکونتگاه های غیررسمی از تهدیدهای بالفعل و بالقوه برای توسعه آتی شهر کرج محسوب میشود. خط چهار حصار از جملات این سکونتگاه ها در شهر کرج است که با مشکلات بسیاری روبروست. این محله با توجه به وضعیت کالبدی و چگونگی شکل گیری و توسعه آن به عنوان یکی از سکونتگاه های غیررسمی ده گانه شهر کرج شناسایی شده است. در مقاله ضمن معرفی آسیب های اجتماعی ،به بررسی راهکارهایی برای ساماندهی و مقابله با این معضل شهری درمحله خط چهار حصار پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

سکونتگاه های غیررسمی، حاشیه نشینی، ، آسیب های اجتماعی، خط چهار حصار کرج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.