بررسی ویژگی های خشکسالی استان های شمال غربی کشور با کاربرد نمایه دهک ها
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 10، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JWEM-10-4_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 314
نویسندگان
استادیار، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
استادیار، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مربی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
استادیار، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
چکیده
بررسی رخداد خشکسالی به عنوان حادثه ای محیطی از جایگاه ویژه ای در مدیریت منابع طبیعی و نیز برنامه ریزی های مرتبط با مدیریت منابع آبی برخوردار است. در این تحقیق، اقدام به بررسی ویژگی های خشکسالی در ایستگاه های منتخب سینوپتیکی اردبیل، خوی، ارومیه، تبریز، زنجان، سنندج و سقز در شمال غربی کشور با کاربرد نمایه دهک ها شد. ابتدا، پس از بازسازی نواقص آماری ماهانه ایستگاه ها در دوره ۳۸ ساله آماری ۲۰۱۴-۱۹۷۷، سری زمانی بارندگی هر یک از ایستگاه ها با کاربرد روش تبدیل باکس-کاکس نرمال سازی شد. سپس، اقدام به محاسبه نمایه دهک ها در مقیاس های زمانی مختلف ماهانه، فصلی و سالانه مبتنی بر داده های ماهانه ی بارش نرمال شده ایستگاه ها، در دوره آماری ۲۰۱۴-۱۹۷۷ در محیط نرم افزاری MATLAB و DIP شد. سپس، اقدام به محاسبه ویژگی های خشکسالی (شدت، مدت و فراوانی) در هر یک از ایستگاه های منتخب سینوپتیک شد. همچنین، در این تحقیق، به منظور آگاهی از روند تغییرات بارش در دوره آماری ۳۸ ساله مورد مطالعه (۲۰۱۴-۱۹۷۷)، اقدام به تعیین روند تغییرات بارش ایستگاه های منتخب در مقیاس های زمانی مختلف در دوره آماری ۱۹ ساله نخست (۱۹۹۵-۱۹۷۷) و مقایسه با روند تغییرات بارش در دوره ۳۸ ساله آماری با کاربرد آزمون روند من-کندال و نیز تعیین تغییرات مقادیر متوسط بارش در دو دوره متوالی ۱۹ ساله آماری (۱۹۹۵-۱۹۷۷ و ۲۰۱۴-۱۹۹۶) شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده کاهش بارش متوسط سالانه کلیه ایستگاه ها در دوره دوم نسبت به دوره مبنا است. همچنین، نتایج نشان دهنده رخداد خشکسالی های با شدت، مدت و فراوانی مختلف در ایستگاه های منتخب سینوپتیکی شمال غربی کشور است. همچنین، نتایج نشان دهنده روند نزولی تغییرات بارش در ایستگاه های سینوپتیک سقز و سنندج در مقیاس زمانی سالانه است. این در حالی است که ایستگاه های فاقد روند سقز و زنجان در دوره آماری ۱۹۹۵-۱۹۷۷، دارای روندهای نزولی و صعودی در برخی از مقیاس های زمانی در دوره آماری ۲۰۱۴-۱۹۷۷ شده اند.کلیدواژه ها
ایستگاه سینوپتیک, تبدیل باکس-کاکس, توزیع نرمال بارش, شدت, مدت و فراوانی, من-کندالاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.