بررسی تاثیرسازه های عرضی بر روی پهنه سیلاب با استفاده از مدل هیدرولیکیHEC-RAS در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-35-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی بختیاری

دانشجوی دکتری سازه های آبی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سیدمحمود کاشفی پور

استاد دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سیدامین اصغری پری

استادیار گروه مهندسی عمران، مجتمع عالی آموزشی بهبهان

چکیده

     رودخانه­ها همواره در پیدایش، تکامل و توسعه تمدن ها و جوامع بشری نقش قابل توجهی داشته­اند. در طول مسیر یک رودخانه ارگان­های مختلف به منظورهای متفاوت سازه­های طولی و عرضی احداث می­نمایند که این نوع سازه­ها موجبات تغییرات ریختشناسی و دینامیکی رودخانه را فراهم میآورند. در این تحقیق، اثر سازه­های عرضی احداث شده روی رودخانه باراجین واقع در استان قزوین بر روی پهنه سیلاب و نیز کاربری­های حاشیه این رودخانه مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور پس از تهیه نقشه­های توپوگرافی و نیز کاربری اراضی، پلان و پروفیل طولی و عرضی رودخانه مورد مطالعه استخراج گردید. در گام بعد هیدروگراف­های سیل با روش­های مختلف از جمله SCS در دوره بازگشت­های مختلف تعیین و دبی اوج سیلاب­ها برآورد گردید. در مرحله بعد با استفاده از نتایج عملیات نقشه­برداری اطلاعات هندسی رودخانه و سازه­های عرضی واقع بر آن جمع­آوری گردید. نرمافزار مورد استفادهدر این تحقیق ترکیب نرم­افزار HEC-RAS و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بوده که از جمله نرم­افزارهای متداول در زمینه مهندسی رودخانه می­باشند. در این مرحله نقشه­های پهنه­بندی سیل در دوره بازگشت­های مختلف و برای حالت­های با اعمال سازه­ها و بدون اعمال سازه­ها تهیه گردید. سپس با نتایج به دست آمده مقایسه صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان دهنده دقت بالای ترکیب سامانه اطلاعات جغرافیایی و نرم­افزار هیدرولیکی HEC-RAS در استخراج پهنه سیلاب و مدل­سازی رودخانه می­باشد.

کلیدواژه ها

سازه های عرضی, پهنه سیلاب, سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.