بررسی تغییرات عرضی و طولی بستر در پایین دست سد مخزنی کرخه با استفاده از مدل ریاضی GSTARS۳

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-36-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا بخشعلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه سازه های آبی، دانشگاه شهید چمران اهواز،

مهدی قمشی

استاد دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز

نوال آزم

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه سازه های آبی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

     احداث سد­ها در مسیر رودخانه­ها باعث تجمع رسوبات در پشت سد و به جریان انداختن آب زلال به سمت پایین­دست و ایجاد تغییراتی در رسوب و مورفولوژی پایین­دست رودخانه خواهد گردید. آگاهی از چگونگی روند تغییرات در طرح­های ساماندهی و هم­چنین اجرایی اهمیت خواهد داشت. در این مقاله بررسی­ها در پایین­دست سد مخزنی کرخه در حد فاصل ایستگاه پای­پل تا سد انحرافی حمیدیه و با طول بازه­ی مطالعاتی در حدود ۲۰۰ کیلومتر با استفاده از مدل ریاضی GSTARS۳ صورت گرفته است. مدل کامپیوتری GSTARS۳، مدل تعمیم یافته لوله جریان برای شبیه­سازی رودخانه­های آبرفتی است که توسط گروه هیدرولیک رودخانه و رسوب­گذاری مرکز خدمات فنی USBR، تهیه شده و توانایی شبیه­سازی شرایط جریان به روش شبه­دوبعدی و شبیه­سازی تغییر هندسی کانال به روش شبه سه­بعدی را دارد. از اطلاعات هیدرولیکی موجود در سال­های ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۸ (بازه­ی زمانی ۱۲ ساله) و از مقاطع عرضی در سال ۱۳۸۴ استفاده شده است. در نهایت بعد از واسنجی با استفاده از دو رابطه رسوبی ایکرز-وایت و لارسن و مادن که بیشترین همخوانی را با بازه مورد مطالعه داشتند، تغییرات الگوی رسوب و مورفولوژیک پایین­دست سد مخزنی کرخه از جمله تغییرات عرضی و طولی، تغییرات شیب بستر آبراههدر دوره­ی زمانی ۱۰ ساله توسط مدل اجرا گردید. در این بازه­ی زمانی بیشترین تغییرات شیب در زیر حوضه کرخه علیا مشاهده شده است.

کلیدواژه ها

رودخانه کرخه, مدل GSTARS۳, تغییرات مورفولوژی, الگوی رسوب, پایین دست سد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.