بررسی اثر امواج الکترومغناطیس در محدوده ۲/۴ گیگاهرتز بر حافظه ترس در موش صحرایی نر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین کنگره ملی دانشجویی علوم شناختی
  • کد COI اختصاصی: NSCC01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زبیده دهقانی

دانشجوی کارشنای ارشد سلولی و مولکولی- بیوفیزیک، دانشکده زیست فناوری، مجتمع شیمی و مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران

چکیده

در این پژوهش اثر امواج الکترومغناطیس با فرکانس ۲.۴۵ گیگاهرتز بر روی حافظه ترس در موش صحرایی نر مورد مطالعه قرار گرفته است. امواج الکترومغناطیس اعمالی به صورت پالسی با عرض پالس ۲ میکروثانیه، فرکانس تکرار پالس ۵۰۰ هرتز و چگالی توان (۶mW/cm(۲ بر روی نمونه ها به صورت تابش از بالا از فاصله ۲۵ سانتیمتری اعمال شدند. گروه های آزمون شامل گروه شم کوتاه مدت، گروه تابش کوتاه مدت، گروه شم بلند مدت و گروه تابش بلند مدت می باشد. پروتوکل تابش امواج الکترومغناطیس در گروه تابش کوتاه مدت به صورت اعمال امواج الکترومغناطیس به مدت یک ساعت در روز طی یک هفته متوالی می باشد. همچنین پروتکل تابش امواج الکترومغناطیس در گروه تابش بلند مدت به صورت اعمال امواج الکترومغناطیس به مدت یک ساعت در روز طی سه روز متوالی می باشد. شرایط در گروه های شم مشابه گروه تابش متناظر با آن بوده با این تفاوت که در سیستم خاموش تابش قرار گرفته و موجی به آن اعمال نگردیده است. مرحله آموزش (Train) سنجش حافظه ترس توسط دستگاه فیر کاندیشنینگ در روز ۶ ام برای گروه های کوتاه مدت و در روز ۲۹ ام برای گروه های بلند مدت انجام پذیرفت. همچنین تست سنجش حافظه ترس در روز ۷ ام برای گروه های کوتاه مدت و در روز ۳۰ ام برای گروه های بلند مدت بلافاصله بعد از آخرین مرحله تابش امواج انجام پذیرفت. پس از انجام تست رفتاری، خونگیری از قلب انجام شده و سرم خون جهت سنجش هورمون کوتیکوسترون تهیه گردید. روش سنجش غلظت بیومارکر کورتیکوسترون در گروه های آزمون الایزا ساندویچ بود. نتایج حاصل از آزمون سنجش حافظه ترس نشان داد اعمال امواج الکترومغناطیس در گروه های تابش کوتاه مدت و بلند مدت باعث کاهش بی حرکتی (فریزینگ) رت ها نسبت به گروه های شم متناظر آنها شده است که نشان دهنده این است که امواج الکترومغناطیس با پروتکل ذکر شده باعث کاهش میزان حافظه ترس شده است. در مقام مقایسه گروه تابش بلند مدت تاثیر بیشتری نسبت به تابش کوتاه مدت بر حافظه ترس دارد. همچنین با اعمال امواج الکترومغناطیس در گروه های تابش کوتاه مدت و بلند مدت میزان غلظت هورمون کورتیکوسترون نسبت به گروه های شم متناظر آنها افزایش یافته است که نشان دهنده افزایش استرس با اعمال امواج الکترومغناطیسی در رت ها می باشد. به طور کلی نتیجه می شود تابش امواج پالسی الکترومغناطیس با فرکانس ۲.۴۵ گیگاهرتز باعث اثر منفی بر حافظه ترس و افزایش کورتیکوسترون به خصوص در بازه بلند مدت نسبت به گروه های شم متناظر می گردد.

کلیدواژه ها

الکترومغناطیس مایکروویو، حافظه ترس، فیرکاندیشنینگ، فریز شدن، کورتیکوسترون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.