تحلیل همبستگی فضایی توزیع سکونتگاه های روستایی با وضعیت طبیعی آنها در شهرستان تبریز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی و محیط زیست با تاکید بر برنامه توسعه ملل
  • کد COI اختصاصی: TICNF05_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آقایاری هیر

استادیار و مدیر گروه جغرافیا وبرنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سحر احمدزاده نقده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

اصولا استقرار و پیدایش یک روستا بیش از هر چیز تابع شرایط محیطی و موقعیت جغرافیایی آن می باشد. بنابراینشناخت عوامل محیطی تاثیرگذار در شکل گیری سکونتگاه های روستایی از اهمیت زیادی برخوردار است. عوامل طبیعیمتعددی در پیدایش و توسعه سکونتگاه های روستایی موثر می باشند که برخی از آنها نقش بیشتری در این زمینه برعهدهدارند. در پژوهش حاضر از جمله عوامل طبیعی مطرح به بررسی نقش عواملی از قبیل پوشش گیاهی، اقلیم، دما، بارش،رطوبت نسبی، شیب، ارتفاع، خاک، خطر زلزله، خطر سیل، خطر لغزش زمین، خشکسالی، ژئومورفولوژی و رودخانه پرداختهشده است. همچنین به بررسی نوع اثرگذاری این عوامل و تبیین همبستگی خودکار فضایی آنها در ارتباط با توزیع سکونتگاه-های روستایی پرداخته میشود. هدف پژوهش بررسی ارتباط الگوی فضایی با ویژگی های طبیعی (۱۴ مورد) در محل استقرارروستاهای مورد مطالعه می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی بوده است. اطلاعاتجمع آوری شده به صورت اسنادی- کتابخانه ای و داده های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) بوده است. به علاوه جامعه آماریمورد مطالعه شامل ۷۵ نقطه روستایی در شهرستان تبریز می باشد برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل همبستگی خودکار فضایی مبتنی بر شاخص مورن I استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون مورن I، نشان دهنده الگوی متمرکز در توزیع نقاط روستایی شهرستان تبریز از نظر تمامی شاخص های مورد بررسی، می باشد.

کلیدواژه ها

همبستگی خودکار فضایی، نقاط روستایی شهرستان تبریز، عوامل طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.