بررسی دستگاه واجی گویش لکی کوهدشت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبانشناسی گویشهای ایرانی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JILL-5-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامیه گراوند

دانشجوی دکتری زبان شناسی همگانی/ واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.

غلامحسین کریمی دوستان

استاد زبان شناسی همگانی/ دانشگاه تهران، تهران، ایران.

وحید غلامی

استادیار گروه زبان و ادبیات انگلیسی/ واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.

امید ورزنده

استادیار گروه زبان و ادبیات انگلیسی/ واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی و توصیف همخوان­ها، واکه­ها، ساختمان هجا و خوشه­های همخوانی گویش لکی کوهدشت می­پردازد. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده­های مورد مطالعه در این پژوهش به صورت میدانی با ضبط گفتار گویشورانی با محدوده سنی بین ۳۰ -۷۰ سال و با استفاده از منابع مکتوب و دانش زبانی یکی از نگارندگان صورت گرفته است که گویشور بومی است،. داده­های این تحقیق براساس الفبای آوانویسی بین­المللی IPA آوانگاری شده­اند. یافته­های پژوهش بیانگر آن است که دستگاه واجی این گویش دارای ۲۷ همخوان است. فهرست واکه­ای این گویش متشکل از ۹ واکه ساده و شش واکه مرکب از منظر آواشناسی است. ساختمان هجا در این گویش به صورت C (C)V(C)(C) است، همچنین خوشه بیش از دو همخوان چه در جایگاه آغازی و چه در جایگاه پایانی هجا در این گویش وجود ندارد. نتایج پژوهش نشان می­دهد که در این گویش و در ساخت­های هجایی با یک همخوان در آغازه، همخوان­های /L,ŋ,r/ نمی­توانند در آغازه هجا قرار بگیرند و در ساخت­های هجایی با دو همخوان در آغازه، همخوان دوم فقط می­تواند  /w/یا /y/ باشد و هیچ همخوان دیگری نمی­تواند باشد.

کلیدواژه ها

گویش لکی, همخوان, واکه, ساختمان هجا, خوشه همخوانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.