ارزیابی و تحلیل، مولفه های استقرار کالبدی موثر بر عملکرد حرارتی مجتمع های مسکونی؛ مطالعه موردی: همدان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_HAFTH-9-34_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت قیاسوند

محمدجواد ثقفی

حسین مدی

چکیده

ارتقای عملکرد حرارتی مجتمع­های مسکونی در آینده نزدیک، تبدیل به اصل مهمی در توسعه پایدار اقلیمی شهرها می­شود؛ لذا این مطالعه باهدف بررسی مولفه­ها و شاخص­های هندسی استقرار کالبدی موثر بر عملکرد حرارتی، برای مرحله طراحی انجام پذیرفت. روش تحقیق، ترکیبی از روش­های کیفی (توصیفی، تحلیلی و مشاهده­ی میدانی) و کمی (داده­های شبیه­سازی انرژی) است. در تحلیل داده­ها، از روش آماری؛ آزمون همبستگی، تحلیل واریانس، آزمون تفاوت میانگین و مقایسه با مدل مرجع بهره گرفته شده است. متغیر مستقل؛ مولفه­های استقرار کالبدی (جهت قرارگیری، هم­نشینی توده-فضا و ارتفاع) و متغیر وابسته (میزان مصرف انرژی سالانه) است. با شناسایی ۴ گونه اصلی و زیرگونه­های آن ها، درنهایت ۱۵ گونه­ی مجتمع­های مسکونی در شهر همدان شبیه­سازی انرژی انجام پذیرفت. یافته­ها نشان می­دهد که مولفه­های استقرار کالبدی بر میزان مصرف انرژی به­شدت تاثیرگذار است؛ به طوری که انتخاب جهت مناسب (شرقی – غربی) صرفه­جویی موثری در اکثر الگوها بخصوص الگوی خطی دارد. تحلیل همبستگی بین شاخص­های هندسی متاثر از شکل قرارگیری فرم توده -فضا و میزان مصرف انرژی، رابطه­ مستقیم و با شدت بسیار زیادی را نشان می­دهد؛ بر این اساس، با مقایسه الگوها با مدل مرجع، الگوهای خطی با میانگین صرفه­جویی انرژی ۰۵/۱۳% بهینه­ترین و مجموعه الگوهای پراکنده با میانگین افزایش انرژی ۸۶/۵% ناکارآمدترین و الگوهای متمرکز و ترکیبی در میانه قرار دارد. تحلیل همبستگی بین متغیر ارتفاع (افزایش سطح هوای آزاد و H/W) و میزان مصرف انرژی نشان می­دهد که؛ در ۲ الگو از ۶ الگوی موردمطالعه، افزایش مصرف و در ۴ الگوی دیگر کاهش مصرف انرژی وجود دارد.

کلیدواژه ها

residential complexes, location components, energy, Hamedan, مجتمع های مسکونی, مولفه های استقرار, انرژی, همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.