عوامل موثر بر هوش معنوی و باورهای مذهبی در دانشجویان علوم پزشکی: یک مطالعه ی مروری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش ملی سبک زندگی و سلامت
  • کد COI اختصاصی: HLSCONF03_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا خضری

دانشجوی دندان پزشکی، دانشکده دندان پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

محدثه محمدی

دانشجوی کارشناسی مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

لیلا اسدی

دانشجوی دکتری بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مربی مامایی، کارشناسی ارشد مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

ابوالفضل دهقانی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری میبد، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

چکیده

زمینه و هدف: مداخلات معنوی در کنار دیگر مداخلات درمانی باعث تعادل بین جسم، روان و معنویت می شود. اعضای کادر درمان از لحاظ اخلاقی و حرفه ای مسئولیت مراقبت از بعد معنوی بیماران را نیز دارند. شناسایی عوامل موثر بر باورهای مذهبی و هوش معنوی دانشجویان علوم پزشکی به عنوان ارائه دهندگان خدمات سلامتی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر باورهای مذهبی و هوش معنوی در دانشجویان علوم پزشکی انجام گرفت. روش جستجو: این مطالعه مروری با استفاده از کلید واژه های فارسی هوش معنوی، باورهای دینی، دانشجویان و معادل انگلیسی Spiritual Student ،religious beliefs ،Spiritual Intelligence پایگاه های اطلاعاتی Magiran ،SID ،Google scholar ،Scopus ،PubMed در محدوده زمانی ۲۰۱۹-۲۰۱۰ انجام شد و ۳۷ مقاله یافت شد. مقالاتی که حجم نمونه و روش نمونه گیری نامشخص بود یا به متن کامل مقاله دسترسی وجود نداشت حذف شدند که در نهایت ۲۶ مقاله مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: برخی از عوامل تاثیر گذار بر باورهای مذهبی و هوش معنوی در دانشجویان طبق مرور مطالعات شامل: رشد اخلاقی، جنسیت (در اکثر مطالعات پایبندی به دین و هوش معنوی در زنان را بیشتر ذکر کردند)، میزان استفاده از وسایل ارتباطات جمعی، علاقه مندی به رشته، سبک مقابله ای رویارویی، میزان استرس، سلامت روان، اعتقادات مذهبی و محیط اجتماعی می باشد. اکثر نتایج پژوهش ها حاکی از آن بود که وضعیت تاهل، سن، معدل و نیمسال تحصیلی بر روی هوش معنوی و باورهای دینی اثرگذار نیستند. نتیجه گیری: توجه به عوامل موثر بر معنویت و هوش معنوی و سعی در ارتقا آن با تاکید بر اصلاح و تعدیل سلامت روان در دانشجویان علوم پزشکی، که به طور مداوم در تعامل نزدیک با بیماران اند، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است و در اکثر مطالعات بر آن تاکید شده است.

کلیدواژه ها

باور مذهبی، هوش معنوی، دانشجویان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.