روش های تصویربرداری توموگرافی (سی تی اسکن)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فناوری های نوآورانه در زمینه علوم، مهندسی و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: TETSCONF07_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1045
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلاره برزردی

دانشجوی کارشناسی مهندسی پزشکی، دانشگاه البرز، قزوین، ایران

سمانه حاجی محمدباقر

استاد راهنما، مهندسی پزشکی، دانشگاه دانش البرز، قزوین، ایران

چکیده

مقطع نگاری رایانه ای یا برش نگاری رایانه ای یا توموگرافی رایانه ای (به انگلیسی Computed Tomography) یا بهاصطلاح سی تی اسکن،روشی نوین است که در علوم تشخیصی در فیزیک پزشکی کاربرد تحقیقاتی و درمانی فراوانی دارد. دراین روش کالبد انسان یا جانوران به صورت لایه لایه برانداز (اسکن) می شود و بدین ترتیب بخش های درونی بدن نیز برایپزشکان قابل رویت میگردد. اغلب پزشکان برای تشخیص بسیاری از سرطان ها، مثل کبد، ریه وپانکراس، سی تی را تجویز میکنند تصویر به دست امده به پزشک اجازه می دهد تا وجود تومور، موقعیت، ابعاد و میزان متاستاز ان را تشخیص دهد. دستگاهسی تی اسکن اختراع شد تا محدودیت های موجود در رادیوگرافی غلبه نماید از جمله این محدودیت ها می توان به موارد زیراشاره کرد. تصاویری با حداقل انطباق اعضا بر روی یکدیگر. تصاویری با حداکثر کنتراست یعنی بتواند کنتراست تصویر را بهبودببخشد. اختلاف جذب کنتراست های کم بین بافت ها را خوب نشان بدهد امروزه فناوری سی تی اسکن در بیمارستان ها و مراکزپژوهشی در سرتاسر دنیا (از جمله ایران) کاربرد وسیع دارند. سی تی اسکن یا توموگرافی یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. بعد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسانبخصوص استخوان ها می کند. امروزه استفاده از سی تی اسکن جز جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان بسیاری از بیماریها شده است. با استاده از تصاویر سی تی اسکن می توان بافت های درون بدن را مشاهده کرد و شکل ان هارا بررسی نمود. بااین اطلاعات می توان از وجود بیماری های احتمالی اگاه شد. تصاویر سی تی اسکن سطح مقطع هایی از بدن را نشان می دهد.دستگاه های سی تی اسکن امروزی چنان پر قدرتند که می توانند تصاویر برش هایی با فاصله کمتر از یک میلیمتر را از بدنانسان تهیه کنند. تقریبا از هر جایی از بدن انسان سی تی اسکن انجام می شود. از فرق سر تا نوک انگشت پا را می توان سی تیاسکن کرده و تصاویر سطح مقطع بدن را در ان برش ها مشاهده کرد.

کلیدواژه ها

توموگرافی، اسکن، سرطان، فیزیک پزشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.