ارتباط بین فساد، نابرابری درآمد و فقر در ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی اقتصاد ، مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: EMAC05_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 929
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمرتضی افقه

دانشیار اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز دانشگاه شهید چمران اهواز دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی

سیدامین منصوری

استادیار اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز دانشگاه شهید چمران اهواز دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی

سعاد حمادی

کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز دانشگاه شهید چمران اهواز دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی

چکیده

یکی از چالش های بزرگ کشور که در سال هایاخیر به صورت چشمگیری افزایش داشته است و تعداد جرایم آشکار شده ی ناشی از فساد است. شواهدی وجوددارد که با افزایش فساد آشکار شده، قر و توزیع ناعادلانه درآمد افزایش چشمیگری داشته است با توجه به اثر دو سویه ی تاثیر فساد بر درآمد و فقر، ضرورت یک تحقیق که بتواند بین فقر، فساد و توزیع درآمد انجام شود وجود داردو براین اساس یکی از سوالاتی که ممکن است مطرح شود این است که آیا بین فساد و شاخص های توزیع درآمد و فقر در کشور رابطه وجود دارد؟ هدف اصلی در این تحقیق، بررسی ارتباط بین فساد، توزیع درآمد و فقر در ایران در دوره ۱۳۶۳-۱۳۹۵ است.با استفاده از شاخص های درامد سرانه، فقر نسبی، شاخص اتکینسون، شاخص ضریب جینی، پرونده های مختومه در دادگاه های عمومی وشاخص کنترل فساد، از طریق ازمون علیت تودا و یاماموتو و ازمون همجمعی خود توضیح برداری VECM ارتباط بین فساد، نابرابری و فقر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدل برآوردی نشان داد که با افزایش یک درصدی توزیع نابرابری درآمد، تعداد پرونده های فساد ۳ برابر افزایش می یابد. به عبارت دیگر نابرابری توزیع درآمد اثر مثبت و معناداری بر فساد دارد و فساد تاثیر منفی بر توزیع عادلانه درآمد داشته است. همچنین علیت دو طرفه ی خط فقر و کنترل فساد تایید شده است. به این معنی که افزایش فقر، تاثیر معناداری بر افزایش فساد دارد وبرعکس، رابطه منفی بین فساد و درآمد سرانه، از دیگر نتایج این تحقیق است.

کلیدواژه ها

فساد، توزیع ناعادلانه درآمد، فقر نسبی، ضریب جینی، اتکینسون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.