چالش های سلامت، کیفیت و امنیت غذا در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ASNR-4-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حجتی

دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی

محمد نوشاد

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی

چکیده

وجود غذای سالم و با کیفیت، تامین و تضمین کننده سلامت جسمی و روانی مردم بوده و رشد و تعالی جامعه را به دنبال دارد. با توجه به روند افزایش جمعیت جهان، نیاز به غذا نیز افزایش یافته و در راستای تولید غذای بیشتر از روش های مختلفی استفاده گردیده که گاه برخی از آنها تاثیرهای نامناسبی بر سلامت جامعه داشته است. باقیمانده آفت کش ها، آنتی بیوتیک ها، هورمون ها، مایکوتوکسین ها، فلزهای سنگین و نگهدارنده های سنتزی از جمله عامل هایی هستند هک وجود آن ها در غذا برای مردم ناشناخته بوده و تهدیدی مهم برای سلامت محسوب می گردند. از سویی، با توجه به اهمیت امنیت غذایی و قرار داشتن ایران در منطقه پرخطر و ناامن غذایی، شوربختانه موضوع کیفیت مواد غذایی از اولویت اول برخوردار نیست. درآمد خانوار، فرهنگ، ذائقه، علم تغذیه ای، میزان تولید و واردات مواد غذایی و سیاستگذاری های کلان اقتصادی، محدودیت زمین های کشاورزی، قیمت روبه رشد حامل های انرژی، اکهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، افزایش جمعیت گرسنگان جهان، متعادل نبودن رژیم غذایی، تخریب محیط زیست، تغییرهای شدید اقلیمی، ضایعات محصول های کشاورزی، آفت ها و بیماری های گیاهی و دامی و بحران آب از جمله چالش هایی هستند که رسیدن به یک نظام یا ثبات غذایی را زیر تاثیر قرار می دهند. استمرار نیافتن اجرای برنامه های اعتباری و علمی بر اساس برنامه های توسعه کشور، نبود سرپرست مستقل و یگانه برای صنعت غذا، واردات بی رویه و بی مطالعه محصول های کشاورزی و پایش نامناسب کیفیت آن ها، فراوانی انواع مواد شیمیایی زیانبار مورد مصرف بی رویه و بی مطالعه محصول های کشاورزی و پایش نامناسب کیفیت آن ها، فراوانی انواع مواد شیمیایی زیانبار مورد مصرف در کشاروزی و صنعت غذا، کافی نبودن قانون های بازدارنده و همچنین اجرا نشدن یا اجرای غلط قانون های موجود از عامل های تهدید کننده سلامت و امنیت غذایی کشور هستند.

کلیدواژه ها

سلامت جامعهف کشاورزی، گرسنگی، غذا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.