باز سازی اقلیمی حوضه دشت ارژن فارس با استفاده از مطالعات رسوبشناختی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، دوره: 18، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JGSKH-18-49_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سادات حسینی

shahid beheshti university

شهریار خالدی

shahid beheshti university

عبدالمجید نادری بنی

National Institute of Oceanography and Atmospheric Science

چکیده

بازسازی آب و هوای دیرینه با استفاده از روش های مطالعاتی گوناگون به عنوان یکی از شاخه های علم اقلیم شناسی دارای اهمیت فراوانی است بدین منظور مغزه ای به طول ۹۶۰ سانتیمتر از تالاب دشت ارژن توسط پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برداشته شد و مورد بررسی های رسوب­شناختی قرار گرفت. در ابتدا ضریب مغناطیسی تمامی مغزه ها براساس دستگاه سنجش ضریب مغناطیسی با فواصل یک سانتی متر اندازه گیری شد و سپس آنالیزهای پایه رسوب شناختی شامل مطالعات دانه بندی به روش لیزری و مطالعات اندازه گیری کربنات کلسیم و اندازه گیری مواد آلی صورت گرفت. در نهایت چهار نمونه گیاهی برای تعیین سن در طول مغزه انتخاب و جهت تعیین سن به آزمایشگاه کربن ۱۴ لهستان ارسال گردید  و مشخص شد مطالعه انجام گرفته حدود ۱۵۰۰۰ سال گذشته را در بر می گیرد. با کنار هم گذاشتن مجموعه داده ها می­توان ۵ دوره کلی آب و هوایی را نشان داد. در دوره اول از ۱۵ هزار سال گذشته تا حدود ۱۳ هزار سال شرایط آب و هوایی سردتر و بسیار مرطوب­تر شده که حکایت از اتمام دوره یخبندان و شروع دوران بین یخچالی دارد. در دوره دوم از ۱۳ هزار سال تا حدود ۱۱ هزار سال شرایط اقلیمی ازدوره قبل کمی گرمتر بوده است. دوره سوم از ۱۱ تا ۹ هزار سال قبل که به دلیل نوسانات زیاد، دوران گذار نامگذاری گردید. دوره چهارم از ۹ هزار سال قبل تا ۷۰۰۰ سال قبل دوران سردتری بوده است. سرانجام دوره پنجم از ۷۰۰۰ سال قبل به بعد شرایط اقلیمی الگوی امروزی را داشته وتاکنون حفظ شده است. این دوره به طور عموم دوران گرم­تر و خشک تری نسبت به گذشته بوده است.

کلیدواژه ها

Paleoclimate, sedimentology, magnetic sensibility, CaCO۳, TOC, دیرینه شناسی اقلیمی, تالاب دشت ارژن, کربنات کلسیم, مغناطیس سنجی, دانه بندی لیزری, تغییرات آب و هوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.