بررسی مولکولار گونه های لیشمانیازیس جلدی بین سربازان با زخم های پوستی در پادگان شهر زاهدان، ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم مراقبتی نظامی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MCS-7-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا سکندرپور

MSc in Parasitology, Parasitology and Mycology Department, Faculty of Medicine, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

مینو شاددل

Parasitology and Mycology Department, Faculty of Medicine, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

زهرا سادات اسدی

Community Medicine and Military Epidemiology Research Centre Department, Faculty of Medicine, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

مقدمه: لیشمانیازیس جلدی یکی از بیماری های مهم انگلی مشترک بین انسان و حیوان در جهان و کشور ایران است. این بیماری در یگان های نظامی دارای اهمیت است و پیشگیری از آن در زمان صلح و پیش بینی آن در زمان جنگ ضرورت دارد. هدف: پژوهش حاضر جهت بررسی مولکولار لیشمانیازیس جلدی در سربازان دارای ضایعات مشکوک پوستی به روش پارازیتولوژی و مولکولی و تعیین حساسیت و ویژگی در پادگان شهر زاهدان در سال ۱۳۹۸، طراحی و اجرا شد. مواد و روش ها: در این مطالعه ی توصیفی، ۱۴۵ نفر از سربازانی که دارای زخم پوستی مشکوک بودند، از نظر وجود عامل لیشمانیا مورد بررسی قرار گرفتند. از هرکدام از زخم ها، نمونه تهیه شد و مورد بررسی میکروسکوپی و مولکولی قرار گرفت. از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS جهت تحلیل بهره گرفته شد. سطح معنی داری کمتر از ۵/۰ معنی دار تلقی گردید. یافته ها: در این بررسی، ۹۱ درصد ضایعات از نظر لیشمانیازیس جلدی مثبت بودند. حساسیت روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب ۹۰ و ۵۱ درصد، ارزش اخباری منفی روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب ۵۰ و ۱۷ درصد و کارایی روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب ۹۱ و ۵۵ درصد بود و فراوانی گونه لیشمانیا تروپیکا ۵۷ درصد بود. بحث و نتیجه گیری: درصد فراوانی لیشمانیازیس جلدی در بین سربازان پادگان شهر زاهدان با زخم پوستی، بالا است. روش مولکولی در تشخیص انگل لیشمانیا دارای برتری نسبی و عملکرد احتمالی بیشتر بود و گونه ی غالب در منطقه ی مورد مطالعه لیشمانیا تروپیکا بود.

کلیدواژه ها

Cutaneous, Leishmaniasis, Veterans, Zahedan., جلدی, زاهدان, سربازان, لیشمانیازیس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.