تاثیر تمرین های استقامتی یک نوبتی و دونوبتی هم حجم بر عامل نوروتروفیک مشتق از سلول های گلیال و عامل هسته ای کاپاB در بخش حسی نخاع موش های مبتلابه نوروپاتی دیابتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_JSP-11-43_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن پارساشکوه

دکترای فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه بیرجند

مرضیه ثاقب جو

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه بیرجند

صمد ناظمی

دانشیار فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

مهدی هدایتی

استاد بیوشیمی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی غدد درون ریز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر شش هفته تمرین استقامتی هم حجم بر سطوح عامل نوروتروفیک مشتق از سلول های گلیال (GDNF)، عامل هسته­ای کاپاB (NF-KB) و درد در بخش حسی نخاع موش های صحرایی دیابتی مبتلابه نوروپاتی بود. نمونه پژوهش ۴۰ سر موش صحرایی نژاد ویستار ۱۰ هفته ای با دامنه وزنی ۲۶۰-۲۳۰ گرم بود. تعداد ۱۰ سر موش در گروه کنترل سالم قرار گرفتند و ۳۰ سر نیز با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (۴۵ میلی گرم/ کیلوگرم محلول در بافر سیترات، ۵/۴ pH:) دیابتی شدند. پس از ایجاد نوروپاتی دیابتی، موش ها به­طور تصادفی در سه گروه تمرین یک نوبتی، تمرین دونوبتی و کنترل دیابتی قرار گرفتند. هر دو پروتکل تمرینی شامل شش هفته تمرین هوازی بود که با شدت ۷۰-۶۰ درصد حداکثر اکسیژن مصرفی روی نوار گردان انجام شد. ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، از بخش حسی نخاع نمونه برداری شد. تجزیه وتحلیل داده­ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک راهه، تعقیبی شفه، کروسکال- والیس و من- ویتنی انجام شد (P < ۰.۰۵). براساس نتایج، میانگین سطح GDNF نواحی حسی نخاع گروه تمرین یک نوبتی (P = ۰.۱۴۶) و دونوبتی (P = ۰.۱۳۱) اختلافی با گروه کنترل نوروپاتی نداشت. همچنین، بین میانگین سطح GDNF گروه تمرین یک نوبتی و تمرین دونوبتی تفاوت معنا­دار مشاهده نشد (P = ۰.۹۹۰). میانگین سطح NF-KB در گروه تمرین یک نوبتی    (P = ۰.۰۲۲) و تمرین دونوبتی (P = ۰.۰۳۹) پایین تر از گروه کنترل نوروپاتی بود؛ ولی بین میانگین سطح NF-KB گروه­های تمرین یک نوبتی و دونوبتی تفاوت معناداری وجود نداشت (P = ۰.۹۹۴). نتایج آزمون های رفتاری درد نشان داد که شش هفته تمرین یک نوبتی و دونوبتی به کاهش معنادار درد نوروپاتی منجر شد (P = ۰.۰۰۱)؛ در حالی که بین گروه های تمرین یک نوبتی و تمرین دونوبتی تفاوت معنادار نبود (P = ۰.۹۹۰). به­نظر می رسد که تمرین های استقامتی یک نوبتی و دو نوبتی بر سطوح NF-KB و درد تاثیر مثبت دارند و باعث کاهش عوارض نوروپاتی دیابتی می شوند؛ درحالی که بر سطح GDNF تاثیر ندارند.

کلیدواژه ها

تمرین استقامتی یک نوبتی, تمرین استقامتی دونوبتی, نوروپاتی دیابتی, عامل نوروتروفیک مشتق از سلول های گلیال, عامل هسته ای کاپاB

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.