آیا عمق غواصی می تواند پاسخ های دستگاه هموستاز خونی را تحت تاثیر قرار دهد؟

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_JSP-11-41_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطفعلی بلبلی

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه محقق اردبیلی

داور خدادادی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تربیت مدرس

فرهاد عظیمی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف مطالعه حاضر، بررسی پاسخ­های دستگاه هموستازی به غواصی تفریحی در اعماق نه و ۱۸ متری آب­های آزاد بود. تعداد ۲۰ غواص مرد با میانگین سنی ۲/۳ ± ۵/۲۴ سال، داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند. در هر جلسه غواصی، تعداد ۱۰ نفر در عمق نه متری و تعداد ۱۰ نفر دیگر نیز در عمق ۱۸ متری به فعالیت غواصی می­پرداختند که انتخاب آنان به روش تصادفی ساده بود و در جلسه بعدی، جای آنان عوض می­شد. غواصی به مدت ۳۰ دقیقه به طول انجامید. خون گیری بلافاصله قبل و بعد از فعالیت غواصی انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده­ها از آزمون تی استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین تعداد پلاکت­ها، زمان پروترومبین (PT) و زمان ترومبوپلاستین نسبی فعال شده (aPTT)، به دنبال فعالیت غواصی در هر دو عمقنهو ۱۸ مترکاهش یافتند (۰.۰۵≥P)؛ درحالی که مقادیر فیبرینوژن به دنبال فعالیت غواصی در هر دو عمق نه و ۱۸ متر و فعالیت فعال­کننده پلاسمینوژن بافتی (tPA) تنها در عمق ۱۸ متر در مقایسه با حالت پایه افزایش یافتند (۰.۰۱ > P). همچنین، به دنبال غواصی در عمق ۱۸ متر، تعداد پلاکت­ها و PT کمتر بودند (۰.۰۵≥P) و مقادیر فیبرینوژن و فعالیت tPA در مقایسه با غواصی در عمق نه متر بیشتر بودند (۰.۰۱ > P). به نظر می­رسد که فعالیت غواصی در آب­های آزاد می­تواند دستگاه هموستاز به ویژه انعقاد خون را مختل کند. به علاوه، عمق غواصی و به دنبال آن، ارتفاع رفع فشار پاسخ­های هموستازی را تحت تاثیر قرار می­دهد.

کلیدواژه ها

غواصی, تعداد پلاکت ها, انعقاد خون, فیبرینولیز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.