تجزیه وتحلیل بیان برخی از ژن های درگیر در شبکه های پیام رسانی در گیاه آلوروپوس لیتورالیس (. Aeluropus littoralis (Gouan) Parl) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-13-4_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام یونسی ملردی

دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی گیاهی، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قربانعلی نعمت زاده

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دکترای ژنتیک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی پاکدین پاریزی

پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دکترای بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

در این مطالعه، فعالیت آنتی­اکسیدانی و تغییرات بیان ژن­های مرتبط با شبکه پیام­رسان و تنظیمی پاسخ دهنده به تنش شوری شامل G-types-LecRLK، CIPK۲۰، HSFA۱a و C۳H-ZF در برگ­های گیاه هالوفیت Aeluropus littoralis تحت تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. قلمه­ های گیاهی در شرایط هیدروپونیک کشت و پس از یک ماه تحت تیمارهای کنترل (محلول هوگلند بدون افزودن کلریدسدیم)، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی­ مولار نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. پس از ۷۲ ساعت تیمار، نمونه­ های برگی از گلدان­ ها جمع­ آوری شد و محتوای پراکسیدهیدروژن و فعالیت آنزیم آسکوربات­ پراکسیداز اندازه­ گیری و تغییرات بیان ژن­ های ذکرشده با استفاده از روش qRT-PCR ارزیابی شد. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم آسکوربات­ پراکسیداز در هر دو غلظت ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی ­مولار به طور معنی­ داری افزایش یافت (۰.۰۵> P). بیان ژن LecRLK تغییر چندانی را نسبت به شاهد نشان نداد و بیان ژن CIPK۲۰ به ترتیب ۷ و ۱۶ برابر نسبت به شاهد در هر دو تیمار ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی ­مولار کلریدسدیم کاهش یافت. بیان ژن HSFA۱a با مقدار نمک رابطه مثبت داشت (۰.۰۵> P)  و با افزایش غلظت نمک افزایش چشمگیری نشان داد. بیان ژن C۳H-ZF به طور معنی­ داری در هر دو تیمار ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی­ مولار نسبت به شاهد کاهش یافت (۰.۰۵> P). نتایج نشان داد که الگوی بیان ژن­های موردمطالعه تحت شرایط تنش شوری می­تواند به نقش هر ژن، غلظت نمک و مدت زمان تنش مربوط باشد.

کلیدواژه ها

آلوروپوس لیتورالیس, تنش های غیرزیستی, بیان ژن, هالوفیت, تحمل شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.