بررسی نابرابری های توسعه در استان های کشور در راستای تحقق توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مجلس و راهبرد، دوره: 25، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_NASH-25-94_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین نظم فر

دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

سمیه محمدی حمیدی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

مجید اکبری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

وجود نابرابری و ابعاد مختلف آن از نشانه های مهم توسعه نیافتگی است زیرا درحقیقت کشورهایی که امروزه به عنوان کشورهای توسعه یافته شناخته می شوند ضمن اینکه از شاخص های اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردارند، توزیع درآمدها و امکانات نیز در جوامع نسبتا عادلانه است. پژوهش حاضر با هدف سطح بندی ۳۱ استان کشور با توجه به ۹۳ شاخص توسعه است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن تحلیلی مقایسه ای است. برای تجزیه و تحلیل شاخص های مورد مطالعه از روش ویکور استفاده شده است. یافته ها در بخش شاخص های بهداشت نشان می دهد استان تهران با کمترین میزان ویکور (۰Qi=) در جایگاه نخست و استان زنجان با بیشترین امتیاز (۱Qi=) در جایگاه آخر قرار گرفته اند. بدین ترتیب در گروه زیربنایی استان خراسان شمالی با امتیاز (۰۴۸/۰Qi=) و کهگیلویه و بویراحمد (۹۹۷/۰Qi=)؛ در شاخص فرهنگی خراسان رضوی با امتیاز (۰Qi=) و کهگیلویه و بویر احمد (۱Qi=)؛ در شاخص های کالبدی استان البرز با امتیاز (۰Qi=) و ایلام (۱Qi=)؛ در بخش اجتماعی استان البرز با امتیاز (۰Qi=) و استان مرزی ایلام (۹۹۷/۰Qi=)؛ در بخش اقتصاد استان تهران با امتیاز (۰Qi=) و گیلان (۰۰۰۱۷/۰Qi=)؛ در بخش مهاجرت استان البرز با امتیاز (۰Qi=) و سمنان (۱Qi=)؛ درنهایت در بخش آموزش استان چهارمحال و بختیاری با امتیاز (۰Qi=) و استان فارس (۱Qi=) به ترتیب در جایگاه های اول و آخر قرار گرفته اند. بنابراین جهت بهبود وضعیت استان ها و حفظ تعادل آنها پیشنهادهایی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

نابرابری, توسعه, توسعه پایدار, روش ویکور, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.