بررسی الگوی فضایی شهر و کارآمدی دسترسی های شهری (مورد مطالعه شهر دامغان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GRD-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه لطفی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه مازندران

اسداله دیوسالار

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور

عاطفه صرفی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور

چکیده

گسترش سریع شهرها، باعث تغییرات شدید در الگوی فضایی آن­ها شده است که  به اقدامات سریع عمرانی نیاز دارند. عدم شناخت و درک الگوی فضایی و کالبدی شهرها و عدم تلاش در حفظ احیا و سامان­دهی آن­ها، مشکلات فراوانی را در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناخت الگوی فضایی شهر دامغان و کارآمدی دسترسی­ها به خدمات شهری (خرید و آموزشی) انجام شده است. روش تحقیق، پیمایشی- توصیفی است و داده­ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه ساکنین ۲۵ سال به بالای شهر دامغان بوده­ که ۳۸۵ نفر انتخاب و به روش نمونه­گیری تصادفی ساده کنترل شده مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از مدل­های آنتروپی نسبی و آنتروپی شانون، مدل هلدرن و ضریب سطح زیربنا نمایش و داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده­اند. نتایج نشان داد که الگوی ساختار فضایی شهر دامغان متمایل به الگوی نامتمرکز، پراکنده و اسپرال می­باشد. هم­چنین، اختلاف معناداری بین ساختار فضایی شهر دامغان با ناکارآمدی دسترسی­های شهروندان به مراکز خرید و آموزشی با اطمینان ۹۵/۰ و سطح خطای کوچک­تر از ۰۵/۰  وجود دارد.

کلیدواژه ها

الگوی فضایی, دسترسی, مراکز خرید, مراکز آموزشی, دامغان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.