مطالعه ماکروسکوپی و میکروسکوپی تاثیر موضعی نانوذرات نقره بر ترمیم زخم پوست و بررسی تغییرات برخی پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش سفید آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SKUMS-16-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 384
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا رهنما

محمد سعید حیدرنژاد

محسن مبینی دهکردی

محمد شادخواست

پریسا یارمحمدی سامانی

مهدی نجفی

چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر نقره و ترکیبات آن به عنوان یک راه حل مناسب برای درمان عفونت در سوختگی ها، زخم های باز و زخم های مزمن به کار برده می شوند. این مطالعه با هدف بررسی اثر موضعی نانوذرات نقره بر روی پارامترهای بیوشیمایی خون و بافت کلیه در هنگام ترمیم زخم در موش سفید آزمایشگاهی طراحی و اجرا شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۵۰ سر موش بالب سی (Balb/c) ماده در حدود ۴ هفته (با وزن ۳±۲/۲۴ گرم) در دو گروه ۲۵ تایی (تیمار و کنترل) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ایجاد زخم یکسان در همه حیوانات سطح زخم گروه تیمار با µl ۵۰ محلول ppm ۱۰ و برای گروه کنترل با همان مقدار آب مقطر تیمار شد. در روزهای دوم، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم نمونه گیری بافت از زخم پوست و نمونه گیری از خون انجام شد و مساحت زخم برای هر دو گروه در روزهای متوالی اندازه گیری شد. یافته ها: درصد بهبود زخم در گروه تیمار نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود. به طوری که در گروه تیمار بهبود نهایی در زمان ۸۲/۰±۱۴روز و در گروه کنترل بهبودی نهایی در زمان ۰۳/۱±۷۵/۲۰ روز خاتمه یافت (۰۵/۰> P). متوسط پتاسیم و نیتروژن اوره خون در بین گروه ها تفاوت معنی داری نشان داد (۰۵/۰> P). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که محلول ppm ۱۰ نانوذرات نقره علاوه بر تسریع بهبود زخم، بر روی برخی پارامترهای خون به طور معنی داری اثرات منفی می گذارد؛ لذا علاوه بر اثرات سودمند خود دارای اثرات مضر نیز می باشد و باید در مصرف آن احتیاط لازم را مبذول نمود.

کلیدواژه ها

Silver nanoparticle, Wound healing, Biochemical parameters, Potassium, Blood urea nitrogen., نانوذرات نقره, ترمیم زخم, پارامترهای بیوشیمیایی, نیتروژن اوره, پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.