استفاده از توانمندی ژنتیکی گونه گیلاس وحشی (.Cerasus avium L) در جنگل های ارسباران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE05_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 417
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر عبدی قاضی جهانی

عضو هیات علمی، دکترای اصلاح نباتات، بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.

راهله استادباشی

عضو هیات علمی، دکترای جنگلداری، بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

نگار ولی زاده

پژوهشگر بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، دکترای فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

به منظور ارزیابی توانمندی ژنتیکی و شناخت ساختار ژنتیکی به جمع آوری بذور ۳۵ پایه از سه جمعیت گیلاس وحشی در ارسباران اقدام شد. گیاهچه های حاصل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردید. تجزیه واریانس داده های صفات مورفولوژیکی صورت گرفت و میانگین داده ها از طریق آزمون دانکن مقایسه شدند. با استفاده از امید ریاضی، میانگین مربعات، واریانس ژنتیکی و وراثت پذیری عمومی برآورد گردید. نتایج نشان داد که در بین جمعیتها تفاوت معنی داری برای رشد طولی و رشد قصری در سال اول، ارتفاع نهال و قطر نهال در سال دوم در سطح احتمال ۱٪ و برای رشد طولی مطلق در سال دوم در سطح احتمال ۵ مشاهده گردید که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی در بین جمعیت های گیلاس وحشی می باشد. مقایسات میانگین، برتری جمعیت عباس آباد را در همه صفات اثبات نمود. بطوریکه جمعیت عباس آباد با۱۱/۳۳ سانتی متر بیشترین رشد طولی، ۴۱/۳۳ سانتی متر بلندترین ارتفاع نهال و۶/۴ میلی متر بیشترین رشد قطری را دارا بود. بیشترین ضریب وراثت پذیری عمومی برای رشد طولی با۶۳/۲۶٪ و قطر نهال با۴۹/۰۲٪ برآورد گردید. که بیانگر اهمیت ژن های افزایشی به عنوان مهمترین جزء کنترل کننده این صفات است و می توان پاسخ به گزینش مطلوبی را برای این صفات پیش بینی کرد. بنابر این اصلاح صفات مذکور از طریق روش های گزینش امکان پذیر است.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری، گیلاس وحشی، ارسباران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.