اثر آبیاری جویچه ای یک در میان بر عملکرد و بهره وری مصرف آب در مراحل مختلف رشد گیاه کینوا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-15-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

حسین انصاری

استاد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

بهناز هادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران.

عباس صفری زاه ثانی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

کینوا (Chenopodium quinoa Wild) گیاهی است با ارزش غذایی مطلوب و پتانسیل تولید مناسب در شرایط نامساعد محیطی، که در برابر خشکی تحمل بالایی دارد. به منظور بررسی اثر کم آبیاری جویچه ای یک در میان در مراحل مختلف رشدی بر عملکرد و اجزای عملکرد کینوا، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۹۷ با ۳ تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی در این پژوهش ۷ تیمار شامل آبیاری جویچه ای مرسوم (TFI)، آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت (FAFI) و متناوب (VAFI)، آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت تا زمان گلدهی و آبیاری جویچه ای مرسوم در دوره های دیگر (FTT)، آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب تا زمان گلدهی و آبیاری جویچه ای مرسوم در دوره های دیگر (VTT)، آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت تا زمان دانه بستن و آبیاری جویچه ای مرسوم در دوره های دیگر (FFT) و آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب تا زمان دانه بستن و آبیاری جویچه ای مرسوم در دوره های دیگر (VVT) بودند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر صفات طول سنبله، قطر ساقه، ارتفاع بوته، وزن سنبله، عملکرد دانه، عملکرد در واحد سطح و بهره وری فیزیکی آب (در سطح یک درصد) و بر عرض سنبله (در سطح ۵ درصد) معنی دار شد. همچنین بیشترین عملکرد در واحد سطح (۱۷/۲ تن در هکتار)، عملکرد دانه (۱/۱۸ گرم در بوته)، متوسط ارتفاع بوته (۳/۱۱۳ سانتی متر) و بهره وری فیزیکی آب (۴۱/۰ کیلوگرم در متر مکعب) در تیمار آبیاری جویچه ای مرسوم مشاهده شد استفاده از تیمارهای FAFI، FTT، FFT، VAFI، VTT و VVT سبب کاهش ۴/۳۵، ۳/۲۴، ۰/۳۲، ۲/۲۳، ۸/۱۳ و ۷/۱۷ درصد (عملکرد دانه) نسبت به تیمار TFI شد. اعمال تیمارهای آبیاری FAFI، FFT و FTT سبب کاهش بهره وری فیزیکی آب به میزان ۵/۱۹، ۶/۱۴ و ۴/۲ درصد و اعمال تیمارهای آبیاری VAFI، VTT و VVT نیز سبب افزایش ۴/۲، ۶/۱۴ و ۴/۲۴ درصدی بهره وری فیزیکی آب نسبت به تیمار TFI شد. بهترین تیمار برای آبیاری کینوا در شرایط مزرعه ای، آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب تا زمان گلدهی و آبیاری جویچه ای مرسوم در دوره های دیگر (VTT) می باشد.

کلیدواژه ها

بهره وری فیزیکی آب, تابع تولید, خشکی ناحیه ریشه, رقم Titicaca, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.