مطالعه تنوع ژنتیکی نمونه های طبیعی و باززایی شده گیاه وج (Acorus calamus (Acoraceae با نشانگرهای مولکولی ISSR

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ژنتیک گیاهی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PGRLU-7-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس قلی پور

Department of Biology, Faculty of Sciences, Payame Noor University (PNU), Tehran, Iran

سیدکمال کاظمی تبار

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

سارا شریفی سلطانی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

گیاه دارویی وج (Acorus calamus) گیاهی چندساله، نیمهآبزی و معطر از تیره Acoraceae است که علاوه بر خواص دارویی متعدد، در صنایع بهداشتی، غذایی و کشاورزی (دفع آفات) کاربرد دارد. این تحقیق بهمنظور مطالعه مقایسهای تنوع ژنتیکی نمونههای طبیعی و باززایی شده از کشت بافت سه جمعیت ارزفون، پلسک و الندان این گیاه با استفاده از نشانگرهای مولکولی ISSR انجام شد. از ۱۵ آغازگر استفاده شده، ۹ آغازگر بیشترین تعداد نوارهای چندشکل را در نمونههای مورد مطالعه تولید کردند. از مجموع ۸۳ نوار تولید شده، تعداد ۵۲ (۶۵/۶۲ درصد) نوار چندشکلی بودند. درصد لوکوسهای چندشکلی برای گیاهان گروه طبیعی و باززایی شده به ترتیب ۳۷/۴۳ درصد و ۴۲/۵۵ درصد بود و ضریب تنوع ژنتیکی نی (H) برای دو گروه نمونه طبیعی و باززایی شده ۲۳۹/۰ محاسبه شد. ضریب شانون (I) برای گیاهان گروه طبیعی و باززایی شده بهترتیب ۰۳۳/۰ ± ۲۵۱/۰ و ۰۳۱/۰ ± ۲۹۹/۰ محاسبه شد. در بین نمونههای طبیعی و باززایی شده، بیشترین تشابه ژنتیکی بین نمونههای جمعیت الندان (۶۳/۰) و کمترین مقدار آن بین نمونههای جمعیت پلسک (۴۴/۰) مشاهده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس مولکولی (AMOVA) نشان داد که ۹۴ درصد تغییرات ژنتیکی یافت شده مربوط به درون گروهها و ۶ درصد در بین گروهها بود. مطابق شاخصهای محاسبه شده، میزان تنوع ژنتیکی نمونههای باززایی شده گیاه وج در مقایسه با نمونههای طبیعی بیشتر بود. کمترین میزان واگرایی ژنتیکی بین نمونههای طبیعی و باززایی شده در جمعیت الندان مشاهده شد، بنابراین گیاهان این جمعیت برای اهلیسازی و پرورش در ایران میتواند مناسب باشد.

کلیدواژه ها

Domestication, Genetic similarity, Nei’s genetic diversity, Medicinal plant, Acorus calamus, اهلی سازی, تشابه ژنتیکی, ضریب تنوع ژنتیکی نی, گیاه دارویی, Acorus calamus

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.