فراترکیب عوامل استحکام بخش و خطرساز ازدواج در دهه اخیر در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مشاوره، دوره: 20، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_COUN-20-77_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اردشیر کیانی

Department of Counseling, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran.

شکوه نوابی نژاد

. (Corresponding Author) Professor, Department of Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran / Faculty of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran.

خدابخش احمدی نوده

Professor of Behavioral Sciences Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

داود تقوایی

واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

  هدف: امروزه ازدواج به عنوان مهمترین رکن در تشکیل خانواده سالم، دغدغه ای جدی برای جوانان محسوب می شود و رسیدن به ازدواج موفق مستلزم توجه کافی به ابعاد گوناگون این امر حیاتی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ازدواج موفق و همه جانبه مبتنی بر مولفه های استحکام بخش و خطرساز و با در نظر گرفتن فرهنگ ایرانی است. روش: روش پژوهش دراین مطالعه فراترکیب بود و جامعه آماری شامل تمامی پژوهشهای داخلی مرتبط با موضوع از سال ۱۳۸۸تا ۱۳۹۸بود که از پایگاههای اطلاعاتی نشریات کشور به صورت نظامند جستجو و با رعا یت معیارهای ورود و خروج، مورد مطالعه قرار گرفتند و ۲۱مقاله انتخاب شدند. یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که مهمترین عوامل موثر در ازدواج موثر را میتوان در قالب مدلی با ۴مقوله و۱۶عامل اصلی و ۱۴۶ مولفه استحکام بخش و خطر ساز تدوین نمود که مقوله ها شامل عوامل فردی، عوامل زمینه ای، عوامل زوجی و معیارهای همسرگزینی می باشندو عوامل اصلی  شامل ویژگی های اخلاقی، شخصیتی، هویتی و باورهای مذهبی و معنوی مهارتهای حل تعارض، والدگری، ارتباط موثر با همسر، رابطه با خانواده مبداء و خانواده همسر، مسایل مالی و معیشتی، مسایل جنسی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی شناخت انتظارات، نیازها و خواسته ها، همسانی و توافق نظر، بلوغ همه جانبه، و سلامت جسم و روان را شامل شده بود. که هر یک از عوامل خود تعدادی عوامل فرعی رادر برداشت. نتیجه گیری: انتظار می رود یافته های این پژوش جهت استفاده پژوهشگران ومتخصصان خانواده وازدواج کاربرد داشته باشد.

کلیدواژه ها

Successful marriage, super composition, strengthening factors, endangering factors, واژه های کلیدی: ازدواج موفق, فراترکیب, عوامل استحکام بخش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.