مطالعه رفتار سایشی پوشش های اعمال شده بر روی تیتانیوم به روش های آبکاری الکتریکی و نیتروژن دهی پلاسمایی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فرآیندهای نوین در مهندسی مواد، دوره: 15، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_MAIA-15-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 749
نویسندگان
دانشجوی دکتری مهندسی مواد و متالورژی، گروه مهندسی مواد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانشیار، گروه مهندسی مواد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانشیار، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران
کارشناس ارشد، پژوهشکده رانشگرهای فضایی، پژوهشگاه فضایی ایران، تبریز، ایران
چکیده
خواص سطحی قطعات صنعتی و مخصوصا رفتار سایشی آنها در کاربردهای مشخص نقش تعیینکنندهای در طول عمر سرویسدهی دارد. آبکاری کروم و نیتروژن دهی پلاسمایی از جمله دو روش رایج جهت اعمال پوششهای سخت هستند که قابلیت اعمال بر روی زیرلایههای مختلف دارند. در تحقیق حاضر، این دو پوشش بر روی زیرلایه تیتانیومی اعمال شده و رفتار سایشی پوششهای اعمال شده با یکدیگر مقایسه شده است. برای بررسی رفتار سایشی از آزمایش پین بر روی دیسک استفاده شده است. برای تعیین مکانیزم سایش غالب در نمونهها، از بررسی توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت بررسی سطح اثر قسمت سایش یافته استفاده شده است. نتایج نشان میدهد علیرغم ریزسختی بهدست آمده بیشتر در نمونههای آبکاری کروم شده در حدود ۵۹۷ ویکرز در چگالی جریان ۵۰ آمپر بر دسیمتر مربع و ۶۰ دقیقه و ۵۲۸ ویکرز در نمونه نیتروژن دهی شده در ۶۰۰ درجه سانتیگراد که تقریبا ۳ برابر ریزسختی نمونه تیتانیومی است، این نمونهها دارای کاهش وزن بیشتری بوده و رفتار سایشی ضعیفتری نسبت به نمونههای نیتروژن دهی شده از خود نشان میدهند. نتایج نشاندهنده فعال بودن مکانیزم سایش چسبان در هر دو نمونههای پوشش کرومدار و نمونههای نیتروژن دهی شده است. همچنین کمترین ضریب اصطکاک بهدست آمده در نمونه نیتریده شده در دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد برابر با ۵۱۹/۰ است.کلیدواژه ها
آبکاری کروم, نیتروژن دهی پلاسمایی, تیتانیوم, رفتار سایشی, مکانیزم سایشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.