مروری بر کاربرد تلفیق روش تصمیم گیری چند معیاره و GIS در حل مسائل محیط زیست

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE05_583
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1802
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه مسعودی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گر

عبدالرسول سلمان ماهینی

مرجان محمدزاده

سیدحامد میرکریمی

چکیده

امروزه با توجه به پیشرفت سریع جوامع، و بدلیل اهمیت زمان و هزینه در برنامه ریزی ها از یک سو و البته پیچیدگی ها، عدم قطعیت ها و عوامل متعددی که بر عملکرد اکوسیستم ها موثرند، از سوی دیگر روش های سنتی حل مسائل فضایی در محیط زیست نظیر روی هم گذاری دستی نقشه ها دیگر نمی تواند پاسخگو باشد. اهمیت صرفه جویی در زمان و هزینه و همچنین حجم انبوه عوامل تاثیر گذار بر مسائل فضایی در محیط زیست، چاره ایی جز استفاده از چارچوب مدون مبتنی بر GIS در حل مسائل فضایی در این زمینه باقی نگذاشته است. در تجزیه و تحلیل مسائل محیط زیست، می باید بطور همزمان حجم انبوهی از متغیرها در نظر گرفته شود و تصمیم گیری ها بر اساس ارزش و وزن هریک از این متغیرها اتخاذ شود. بدیهی است عدم توجه کافی به متغیرهای تاثیر گذار در مسائل محیط زیست می تواند نتایج متصور از تصمیم های اتخاذ شده را با شکست مواجه نماید و خسارات سنگینی را بر جای بگذارد.روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) شامل یک سری از فنون ها (از جمله جمع وزن ها یا تحلیل های سلسله مراتبی) است که اجازه می دهد، طیفی از معیارهای وابسته به یک مبحث امتیازدهی و وزن دهی و سپس بوسیله کارشناسان و گروه های ذینفع رتبه بندی شوند. روش تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)توان زیادی در کاهش دادن هزینه و زمان و بالا بردن دقت در تصمیم گیری های فضایی دارا می باشد و می تواند چارچوب مناسبی را برای حل مسائل فضایی در محیط زیست فراهم آورد. هنگامیکه این روش با GIS تلفیق شود و مدلی یکپارچه را تشکیل دهد، این پتانسیل چند برابر می شود. در این مقاله سعی بر این است تا مزایای یکپارچه سازی روش تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) و سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) در حل مسائل محیط زیستی بررسی گردد.

کلیدواژه ها

تصمیم گیری چند معیاره MCDM، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مسائل فضایی، برنامه ریزی محیط زیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.