تبیین ابعاد دانشگاه کارآفرین در دانشگاه فنی و حرفه ای منطقه ۸ (مازندران، گلستان و سمنان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-15-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر الیاسی

گروه فنی و حرفه ای، دانشکده ساری، دانشگاه فنی و حرفه ای استان مازندران، ساری، ایران

محمد صالحی

گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

رضا یوسفی

گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

چکیده

پیشینه و اهداف:هدف این پژوهش، تبیین ابعاد دانشگاه کارآفرین در دانشگاه فنی وحرفه­ای منطقه ۸ (استان های مازندران، گلستان و سمنان) می باشد. پژوهشگر در پژوهش حاضر با توجه به بررسی پژوهش ها و مطالعات گذشته از جمله عطایی و همکاران(۱۳۹۶) که به این نتیجه رسیدند که  به کارگیری شاخص های دانشگاه های کارآفرین در چارت سازمانی و آموزشی دانشگاه ها باعث توسعه نیروی نوآوری و خلاقیت دانشجویان و دانش آموختگان جهت انجام فعالیت های کارآفرینی خواهد شد؛ مهدی(۱۳۹۴) که معتقد است، شکل گیری و اثربخشی دانشگاه کارآفرین، بدون توسعه نظام مند آموزش کارآفرینی و مهارت آموزی موثر دانشجویان، استادان، مدیران و کارکنان نظام دانشگاهی و تقویت ویژگی های کارآفرینی منابع انسانی دانشگاه، امکان پذیر نیست؛  بهایانی(۱۳۹۴) بر این باور است که برای کارآفرین شدن دانشگاه ها چهار عنصر زیر باید مورد توجه قرار گیرند: ساختار سازمانی و سبک مدیریت، آموزش و پژوهش، تسهیلات دولت از فعالیت های کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینانه. همچنین نادری و همکاران(۱۳۹۳) در نتیجه تحقیق خود بر قابلیت های کارآفرینی دانشجویان در زمینه استقلال طلبی، کنترل درونی، انگیزه، توفیق طلبی، ریسک پذیری و خلاقیت در مقاطع مختلف آموزش عالی تاکید دارد و با ارائه یک مدل با ابعاد مختلف شش گانه، قصد دارد ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین را در دانشگاه فنی و حرفه ای که تنها دانشگاه متولی آموزش عالی فنی و حرفه ای در کشور می باشد و دانشکده ها و آموزشکده های فنی وحرفه ای بعنوان واحدهای زیر مجموعه این دانشگاه، سابقه بیش از ۴۰ سال فعالیت آموزشی داشته و از اولین مراکز آموزش عالی کشور هستند، بررسی و احصا نماید. با تعیین ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین است که می توان دریافت که به اهداف مدنظر دست یافته ایم یا خیر؟   روش ها: این پژوهش­ از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه روسا، معاونین، روسای ادارات یا کارشناس مسئولان و مدیران گروه دانشکده­ها و آموزشکده های فنی وحرفه­ای منطقه ۸ (استان های مازندران، گلستان و سمنان) به تعداد ۴۴۸ نفر تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد ۲۰۷ نفر به عنوان نمونه انتخاب شده­اند. جهت جمع­آوری داده­ها از پرسش نامه­ محقق ساخته با ۹۵ سوال استفاده شده­است. روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده­است. یافته ها: یافته های پژوهش نشان می هد که؛ دانشگاه کارآفرین در دانشگاه فنی وحرفه­ای منطقه ۸ دارای شش بعد «آموزشی و پژوهشی»، «ساختاری و تشکیلاتی»، «منابع انسانی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «اقتصادی و مالی» و «فناوری اطلاعات و ارتباطات» و هجده مولفه (آموزشی و پژوهشی)، (ساختاری، چشم انداز، ماموریت و استراتژی و مدیریت و رهبری)، (اساتید، کارکنان، دانشجویان و دانش آموختگان)، (فرهنگی و اجتماعی)، (اقتصادی، مالی، امکانات و تجهیزات و قراردادهای پژوهشی) و (زیرساخت، دفترها و مراکز و شرکت­ها) می باشد. نتیجه گیری: از یافته ها می توان نتیجه گیری کرد علاوه بر شناسایی ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین؛ بعد ساختاری و تشکیلاتی با بارعاملی ۹۵۰/۰ دارای بیشترین تاثیر و بعد فرهنگی و اجتماعی با بارعاملی ۸۷۴/۰ دارای کمترین تاثیر است.

کلیدواژه ها

ابعاد دانشگاه کارآفرین, دانشگاه نسل سوم, دانشگاه فنی و حرفه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.