الگوهای ترکیب اندا م های بنیادین معماری مساجد شهر اصفهان در دوره صفوی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه معماری اقلیم گرم و خشک، دوره: 8، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_SMB-8-11_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا بلالی اسکویی

دانشیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنراسلامی تبریز

سحر زارعی

دانشجو کارشناسی ارشد، دانشکده معماری وشهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مینا حیدری ترکمانی

دانشجو دکتری، دانشکده معماری وشهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

بررسی و شناخت ترکیب بندی اندام های بنیادین مساجد دوره صفوی شهر اصفهان با تاکید بر طبقه بندی آن ها سبب می شود تا بتوان با بهره گیری از این الگوها در لایه های کالبدی و همچنین معنایی، در معماری مساجد جدید، آن ها را تداوم بخشید. در این راستا تحقیق حاضر با هدف شناخت این الگوها تدوین گردیده است. روش تحقیق در این نوشتار توصیفی– تحلیلی بوده  و از مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مساجد دوره صفوی اصفهان را می توان به سه دسته مساجد شبستانی، گنبدخانه ای و شبستانی- گنبدخانه ای طبقه بندی نمود که هر یک از دسته های فوق را می توان براساس اندام های اصلی و محورهای فضایی و وضعیت قرارگیری نسبت به بافت شهری به دسته های مجزا دسته بندی نمود. در طبقه بندی عنوان شده، هر الگو گسترش یافته الگوی قبلی است و در نهایت تکامل یافته ترین نوع الگو، الگویی با حفظ تعین هندسی اندام های اصلی معرفی می شود، مساجد امام و حکیم از این قبیل هستند.

کلیدواژه ها

اندام های بنیادین, الگوی معماری مساجد, معماری دوره صفویه, مساجد اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.