اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن به عنوان مکمل تغذیه خاکی بر انتقال مجدد ماده خشک و عملکرد دانه و روغن کلزا (Brassica napus L.)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 4، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-4-11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ربیعی

Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran.

پری طوسی

College of Agric., Univ. of Urmia, Urmia, Iran.

مسعود اصفهانی

College of Agric., Univ. of Guilan, Rasht, Iran.

چکیده

به منظور بررسی اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن به عنوان مکمل تغذیه خاکی بر انتقال مجدد ماده خشک و عملکرد دانه و روغن کلزا رقم هایولا ۴۰۱، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با ۱۶ تیمار و سه تکرار در دو سال زراعی ۱۳۸۹-۱۳۸۷ در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام شد. دراین آزمایش غلظت نیتروژن (از منبع اوره) در دو سطح (۵ و ۱۰ در هزار) و در هفت زمان محلول پاشی شامل: ۱- مرحله ۶ تا ۸ برگی۲- ساقه رفتن ۳- قبل از گلدهی ۴- مرحله ۶ تا ۸ برگی + ساقه رفتن، ۵- مرحله ۶ تا ۸ برگی + قبل از گلدهی، ۶- ساقه رفتن + قبل از گلدهی، ۷- مرحله ۶ تا ۸ برگی + ساقه رفتن + قبل از گلدهی همراه با دو تیمار شاهد شامل بدون مصرف کود نیتروژن و کوددهی متداول خاکی به صورت در زمان کاشت، در زمان ساقه رفتن و قبل از گلدهی به میزان ۱۸۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار منظور شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که محلول پاشی با غلظت ۱۰ در هزار در مرحله ۸-۶ برگی+ساقه رفتن + قبل از گلدهی، بیشترین انتقال مجدد ماده خشک (۲/۶۱۲ گرم در متر مربع)، میزان فتوسنتز جاری (۳۰۷۴ گرم در متر مربع) و عملکرد دانه (۲/۳۶۸۶ کیلوگرم در هکتار) را دارا بود. محاسبه ضرایب رگرسیون نشان داد که انتقال مجدد ماده خشک رابطه خطی و مثبتی را با عملکرد دانه داشت (**۹۵/۰=r۲). براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که محلول پاشی ده در هزار نیتروژن در مرحله ۸-۶ برگی+ ساقه رفتن + قبل از گلدهی و مرحله ساقه رفتن + قبل از گلدهی باعث افزایش انتقال مجدد ماده خشک و عملکرد دانه و روغن می شود.

کلیدواژه ها

Dry matter remobilization, Rapeseed, Nitrogen supplement spraying., انتقال مجدد ماده خشک، کلزا، محلول پاشی نیتروژن مکمل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.