تاثیر کاربرد سایکوسل و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزای پاییزه در تراکم های مختلف بوته

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-3-7_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز مجد

Dept. of Crop Prod. & Plant Breed., College of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran.

یحیی امام

Dept. of Crop Prod. & Plant Breed., College of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran.

چکیده

  در این پژوهش، که به صورت دو آزمایش مزرعه­ای و گلخانه­ای در سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸ در محل ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز طراحی و اجرا شد، تاثیر سطوح مختلف نیتروژن، تراکم بوته و سایکوسل بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزای پاییزه رقم طلایه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش مزرعه­ای به صورت کرت­های دوبار خرد شده در قالب بلوک­های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار­ها شامل نیتروژن (۸۰ ، ۱۴۰، ۲۰۰ و ۲۶۰ کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی، تراکم بوته (۷۰ و ۹۰ بوته در متر مربع) به عنوان فاکتور فرعی و سایکوسل (صفر، ۴/۱ و ۸/۲ لیتر در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی فرعی بودند. آزمایش گلخانه­ای، که به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی اجرا شد، شامل نیتروژن (صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) و سایکوسل (صفر، ۴/۱ و ۸/۲ لیتر در هکتار) بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه از تیمار ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن، کاربرد ۸/۲ لیتر سایکوسل در هکتار و تراکم ۹۰ بوته در متر مربع (به­ترتیب ۱۷/۵۳۳، ۹۶/۵۳۳ و ۶/۵۲۱ گرم در متر مربع) به­دست آمد. همچنین کاربرد ۸/۲ لیتر سایکوسل در هکتار باعث افزایش تعداد خورجین در بوته و وزن خشک نهایی بوته­ها گردید. افزایش تراکم بوته از ۷۰ به ۹۰ بوته در متر مربع باعث کاهش تعداد خورجین در بوته، وزن خشک نهایی بوته و تعداد دانه در خورجین گردید. به نظر می­رسد در شرایط مشابه با پژوهش حاضر، بتوان استفاده از ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن، ۴/۱ لیتر در هکتار سایکوسل و تراکم ۹۰ بوته در متر مربع را برای دستیابی به حداکثر عملکرد دانه کلزای پاییزه رقم طلایه توصیه کرد.  

کلیدواژه ها

Oilseeds, Optimum fertilization, Growth regulator., دانه های روغنی، کوددهی بهینه، تنظیم کننده رشد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.