اثر تنش خشکی و سطوح نیتروژن بر عملکرد دو رقم سورگوم علوفه ای

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-3-10_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی امام

College of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran.

کبری مقصودی

College of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran.

نغمه مقیمی

College of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran.

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر تنش خشکی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد و صفات زراعی دو رقم سورگوم علوفه ای، آزمایشی در سال۱۳۹۰ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه) به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش سطوح آبیاری (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اصلی، کود نیتروژن (۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی و دو رقم سورگوم علوفه ای پگاه و KFS۲ به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی سبب کاهش معنی دار ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، وزن تر بوته، وزن خشک برگ و ساقه و عملکرد علوفه گردید و این کاهش در سطوح بالاتر تنش خشکی، شدیدتر بود. در مقابل، مصرف کود نیتروژن افزایش این ویژگی ها را به همراه داشت. بین دو رقم سورگوم تفاوت های معنی داری در ویژگی های ظاهری و عملکرد علوفه مشاهده شد. به طوری که از نظر ارتفاع بوته، وزن تر بوته، وزن خشک ساقه و عملکرد علوفه، رقم پگاه نسبت به KFS۲ برتری داشت و در رقم KFS۲ شاخص سطح برگ و وزن خشک برگ زیادتری در مقایسه با رقم پگاه حاصل شد. در مجموع، نتایج نشان داد که افزایش همزمان رطوبت و نیتروژن خاک، تاثیر معنی داری در افزایش تولید علوفه سورگوم به همراه داشت و بیشترین تولید علوفه در تیمار آبیاری کامل و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره، حاصل شد. بنابراین، میزان کود اوره مصرفی برای سورگوم علوفه ای، در شرایط مشابه با این پژوهش، ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

Forage yield, Leaf erea index, Pagah, KFS۲., عملکرد علوفه، شاخص سطح برگ، پگاه، KFS۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.