پاسخ شش رقم گندم به تنش رطوبتی انتهای دوره رشد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-5-17_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز بهروزی

Shiraz University, Shiraz, Iran.

یحیی امام

Shiraz University, Shiraz, Iran.

کبری مقصودی

Shiraz University, Shiraz, Iran.

چکیده

به منظور بررسی واکنش های بیوشیمیایی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک شش رقم گندم، در شرایط تنش رطوبتی، پژوهشی در محیط کنترل شده در دانشکده­ کشاورزی دانشگاه شیراز در سال ۱۳۹۲ - ۱۳۹۱ به اجرا درآمد. تیمارهای رطوبتی در دو سطح (۵۰ و ۱۰۰% ظرفیت زراعی) و ارقام گندم شامل هامون، پیشتاز، مرودشت، شیراز، چمران و سیروان بودند. نتایج نشان داد که تنش رطوبتی کاهش معنی­دار سطح برگ پرچم (۲۳/۷%)،  تعداد دانه در سنبله (۳۷/۱۷%)، وزن هزار دانه (۸۸/۲۰%)، عملکرد دانه (۷۳/۱۷%)، عملکرد بیولوژیک (۱۵%) و شاخص برداشت (۷۵/۱۰%) و نیز افزایش محتوای کلروفیل (۴۸/۱۴%) را در گندم به همراه داشت. پاسخ ارقام مختلف به تنش رطوبتی متفاوت بود و در شرایط تنش کم­آبی کمترین کاهش در عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به ارقام سیروان و چمران و بیشترین کاهش در ارقام شیراز و مرودشت مشاهده شد. در مقابل، تنش رطوبتی سبب افزایش میزان فعالیت آنتی اکسیدان­های آنزیمی پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز گردید. بین ارقام مختلف گندم نیز از این نظر تفاوت معنی­داری وجود داشت. به طوری که افزایش میزان فعالیت این آنزیم­ها در ارقام سیروان و چمران بیشتر از سایر ارقام بود. به نظر می­رسد که ارقام سیروان و چمران از طریق افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی خود، به عنوان یک مکانیسم دفاعی، از تنش رطوبتی آسیب کمتری دیده باشند و در این شرایط از عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری نیز برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

Grain yield, Peroxidase, Superoxide dismutase, عملکرد دانه, پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.