تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد و ویژگی های زراعی هیبریدهای مختلف ذرت (Zea mays L.)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-8-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محیل پورابراهیمی

Zabol University, Zabol, Iran.

علیرضا سیروس مهر

Zabol University, Zabol, Iran.

حمیدرضا عشقی زاده

Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

محمدرضا اصغری پور

Zabol University, Zabol, Iran

عیسی خمری

Zabol University, Zabol, Iran

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی عملکرد و ویژگی­های زراعی سه هیبرید ذرت سینگل کراس با دوره های رسیدگی مختلف (زودرس۲۶۰، میان رس ۵۰۰ و دیررس ۷۰۴)، چهار سطح نیتروژن (صفر، ۸۰، ۱۶۰ و ۲۴۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره ۴۵ =N درصد) در اصفهان و زابل به ترتیب در سال­های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طراحی شد. نتایج این تحقیق نشان داد، تحت برهمکنش مکان × هیبرید × کود نیتروژن، صفاتی نظیر تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، کارایی مصرف نیتروژن و عملکرد دانه، تغییرات معنی­داری در سطح یک درصد نشان دادند. اختلاف میانگین طول بلال، قطر ساقه، ارتفاع بوته، پروتئین دانه و عملکرد بیولوژیک تحت تاثیر برهمکنش نیتروژن × هیبرید در سطح یک درصد معنی­دار شدند. با توجه به مقایسه میانگین­ها، با افزایش سطوح نیتروژن از ۸۰ تا ۲۴۰ کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار، طول بلال، ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن هزار دانه، عدد اسپد، پروتئین دانه و عملکرد بیولوژیک افزایش یافت، درحالی که میزان کارایی مصرف نیتروژن کاهش یافت، همچنین با افزایش نیتروژن از ۸۰ تا ۱۶۰ کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار، تعداد دانه در بلال و عملکرد دانه افزایش یافت. حد آستانه مصرف کود نیتروژن جهت ۵۰ درصد افت عملکرد در منطقه زابل و اصفهان برای هیبرید ۷۰۴ به ترتیب ۲۰۰ و ۱۷۸، برای هیبرید ۵۰۰ به ترتیب ۱۹۲ و ۱۶۴ و برای هیبرید ۲۶۰ به ترتیب ۱۸۶ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بود. می­توان نتیجه گرفت که در زابل هیبرید SC۵۰۰ در سطوح کودی ۱۶۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار و در اصفهان هیبرید SC۷۰۴ در سطوح کودی ۱۶۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار، دارای بیشترین عملکرد دانه بود.  

کلیدواژه ها

Corn, Maturity groups, Nitrogen use efficiency, Threshold level, آستانه مصرف کود, اقلیم, ذرت دانه ای, گروه رسیدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.