مقایسه درصد و اجزای اسانس دو توده وحشی بومادران Achillea wilhelmsii Koch

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 0، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-0-45_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عسکر غنی

مجید عزیزی

محمد حسن زاده خیاط

علی اصغر پهلوانپورفرد جهرمی

چکیده

بومادران، گونه wilhelmsii Achillea از جمله گونه های متعلق به جنس Achillea می باشد که پراکنش نسبتا وسیعی در مناطق مختلف ایران دارد. در طب سنتی از این گیاه به عنوان برطرف کننده ناراحتی های سینه، مقوی و بادشکن استفاده می گردد. در این تحقیق به منظور مقایسه درصد و اجزای اسانس دو توده وحشی (فارس و خراسان) این گونه، در خرداد ۱۳۸۴ اقدام به جمع آوری گیاه گل دار این گونه از دو منطقه مورد نظر(خراسان و فارس) گردید و سپس اسانس گیری به روش تقطیر با آب توسط کلونجر صورت گرفت. تعیین اجزای اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی( GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی (GC/MS )صورت گرفت. نتایج، نشان دهنده تفاوت بین این دو توده وحشی از نظر درصد و اجزای اسانس بود. از نظر درصد اسانس، توده وحشی مشهد ۶۵/۰ درصد وتوده شیراز دارای ۲/۰ درصد اسانس بودند. مهم ترین ترکیبات موجود در اسانس توده وحشی مشهد شامل: کامفور (۰۶/۱۹ درصد)، سمبرن (۱۰درصد)، ۱و۸ سینئول (۷۸/۸ درصد)، آلفاپینن(۰۶/۸ درصد) و لینالول (۴۷/۷ درصد) بودند و مهم ترین ترکیبات در اسانس توده شیراز شامل: ایزوپنتیل ایزووالرات(۴۶/۹ درصد)، آلفاپینن(۷۵/۸ درصد)، ۱و۸ سینئول(۷/۸ درصد)، ۱۰ اپی-گاما اودسمول (۶۵/۵ درصد)، اسپاچولنول(۹۴/۴ بودند.ترکیبات سمبرن(۱۰ درصد)،جرماکرین ( درصد ۵/۶۸ ) Bو سابینن(۳۴/۴ درصد) در توده مشهد وجود داشت در حالی که در توده شیراز این ترکیبات تشخیص داده نشدند و هم چنین ترکیبات ۱۰ اپی-گاما اودسمول (۶۵/۵ درصد)، بنزآلدهیددی متیل استال (۴۷/۴ درصد) و یونون ای بتا (۲۹/۴) ترکیبات مهمی بودند که در توده شیراز وجود داشتند ولی در توده مشهد تشخیص داده نشدند.

کلیدواژه ها

, ۱,۸-cineole, Wild population. Gas chromatograghy, Chemotype., ،, ،توده های وحشی، کروماتوگرافی گازی، کموتایپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.