استفاده از تکنیک زیست سنجی به منظور بررسی آلودگی به نیکل آب آبیاری

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE01_422
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا خطیب

محمدحسن راشد محصل

علی گنجعلی

مهرداد لاهوتی

چکیده

افزایش آلاینده های محیطی به ویژه فلزات سنگین، زاییده صنعتی شدن جوامع بشری است. ورود پساب های صنعتی به آبهای سطحی و زیرزمینی و نهایتأ ورود این آبها در چرخه غذایی ، همواره به عنوان تهدیدی جدی برای اکوسیستم های زنده مورد توجه بوده است. نیکل نیز یکی از فلزات سنگین است که خصوصیات سمی و حتی کشندگی آن برای انسان،حیوان و گیاهان مشخص شده است. مطالعات کلنیکی نشان داده که غلظتهای پایین نیکل (Ni mg/m3 0.2-0.13) باعث بروز مشکلات فراوانی از جمله:مشکلات تنفسی، افزایش حساسیت های پوستی، افزایش بروز ناهنجاری در جنین و سقط جنین در انسان و حیوانات می شود. جعفری (Petroselinum crispum)،گیاهی است دارویی و معطر که به صورت مصرف مستقیم، جایگاه مهمی در سبد مصرفی خانواده دارد. در این بررسی به منظور تعیین درجه سمیت نیکل موجود در آب، از گیاه جعفری به عنوان یک گیاه شاخص استفاده گردید. جوانه زنی بذرهای جعفری در ژرمیناتور انجام گرفت و نشاءهای گیاهی به محلولهای کشت هیدروپونیک منتقل گردیدند و در محلول غذایی هوگلند حاوی غلظتهای:0،0.25،0.5،0.75،1،2،4ppm نیکل(نیترات نیکل) و در پنج تکرار رشد داده شدند. دوازده هفته پس از اعمال تیمارها، خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی شامل:میزان کلروفیل،بیوماس گیاهی،سطح برگ،تعداد برگها و مقاومت مکانیکی روزنه هابه عنوان صفات شاخص میزان تحمل گیاه در برابر نیکل مورد سنجش قرار گرفت.همچنین مقدار نیکل جذب شده در بافتهای هوایی و ریشه گیاهان تحت تأثیر تیمارهای مختلف، اندازه گیری شد.نتایج این سنجش نشان داد که اعمال غلظتهای مختلف نیکل سبب کاهش میزان کلروفیل،بیوماس گیاهی،سطح برگ و تعداد برگها گردید ولی مقاومت مکانیکی روزنه ها افزایش پیدا کرد. نتایج این بررسی نشان داد که تأثیر سمی نیکل بر روی گیاه جعفری از غلظت 0.75 ppm شروع شد که عوارض ناشی از آن به صورت پژمردگی عمومی گیاه و تأثیر منفی آن بر صفات مورفوفیزیولوژیکی گیاه مورد بررسی بود. بنابراین احتمالاً میتوان غلظت 0.75 ppm نیکل در آب آبیاری را برای گیاه جعفری به عنوان آستانه شروع خسارت پیشنهاد کرد.

کلیدواژه ها

جعفری، نیکل، کشت هیدروپونیک، Petroselinum crispum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.