مقاله پژوهشی:متغیرهای جمعیتی موثر در امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 9، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-9-36_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر خرمشاد

عضو هیئت علمی و استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی

مسعود آقامحمدی

دانشجوی دکتری رشته مطالعات امنیت ملی، دانشگاه عالی دفاع ملی

سعید بابایی

دانشجوی دکتری رشته مطالعات امنیت ملی، دانشگاه عالی دفاع ملی

چکیده

علی‎رغم اینکه رابطه جمعیت و امنیت ملی یک رابطه دوسویه و متقابل می­باشد؛ اما تغییرات جمعیتی نقش بسیار موثرتری در مسائل امنیتی دارد. تغییرات جمعیتی با تاثیرگذاری بر مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشورها، تاثیر تعیین کننده ای بر امنیت ملی دارد. جمعیت از منظر کمی و کیفی در کلیه مولفه های امنیت ملی جوامع موثر است. الگوی تراکم و توزیع جغرافیایی جمعیت، ترکیب سنی و ساختار جمعیتی، نسبت قومیتی و مذهبی در شهرهای مختلف، مرزنشینی و مرکز نشینی، مهاجرت‎های داخلی و خارجی، ازجمله مقولاتی است که مفاهیم راهبردی جمعیت و امنیت ملی را به یکدیگر گره زده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی-توسعه­ای بوده و با روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از ۳۰ نفر از خبرگان حوزه امنیت ملی و جمعیت به صورت هدفمند انتخاب شدهاند. همچنین داده ها با استفاده از پرسشنامه محققساخته، پایایی با روش آلفای کرونباخ ۹۹ درصد مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات حاصل از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. با توجه به آنکه در این پژوهش با دو دسته از داده های پارامتری و ناپارامتری مواجه بودیم، جهت دستیابی به نتایج مطلوب برای داده های پارامتری از روش میانگین و برای داده های ناپارامتری از آزمون Friedman استفاده شده است. در این پژوهش در حوزه متغیرهای کمی: رشد جمعیت، ترکیب دینی و مذهبی جمعیت و ترکیب قومی و زبانی جمعیت، به ترتیب بیشترین امتیاز و در متغیرهای کیفی: تغییرات جمعیتی در حوزه نخبگان، بصیرت و ارزش های فرهنگی جمعیت، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران داشته است.

کلیدواژه ها

جمعیت, شاخص های جمعیتی, قدرت, امنیت, امنیت ملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.