رابطه اخلاق و سازه های جامعه شناختی با سرمایه فکری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-15-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نمازی

علیرضا ممتازیان

حسین رجب دری

چکیده

زمینه: اخلاق موضوع مورد نیاز تمام حرفه­ ها و شرکت­ها است که وجود آن نقش موثری در تعالی هر حرفه و ارتقا ساختار شرکت­ها دارد. سرمایه­ فکری نیز عامل اصلی ایجاد ارزش در شرکت­ها است. بنابراین، بررسی رابطه بین این دو متغیر از اهمیت به سزایی برخوردار است. روش: این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آن را کل کارکنان شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می­دهد. نمونه برگزیده شامل ۹۴ نفر است که با استفاده از نمونه­گیری در دسترس انتخاب شده ­اند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. همچنین، زمان مطالعه سال­ ۱۳۹۵ است. برای تحلیل یافته­ها در قالب ۲ فرضیه اصلی و ۷ فرضیه فرعی، از روش معادلات ­ساختاری توسط نرم ­افزار Smart PLS، استفاده شد. یافته ­ها: یافته ­ها نشان می ­دهد در بورس اوراق بهادار تهران، بین اخلاق حرفه ­ای و سرمایه­ فکری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد که به ترتیب شامل سرمایه­انسانی، سرمایه­اجتماعی و سرمایه­ساختاری است. بررسی نتایج مرتبط با اثر تعاملی سابقه­کار، مدرک تحصیلی، جنسیت و سن نیز حاکی از آن است که این متغیرها رابطه بین اخلاق حرفه­ای و سرمایه ­فکری را به ­صورت مثبت تعدیل می­ کنند. همچنین، یافته­ ها نشان می ­دهند که بیشترین میزان اثر بر رابطه بین اخلاق حرفه­ ای و سرمایه­ فکری به ترتیب مربوط به متغیرهای سن، سابقه، تحصیلات و جنسیت است. نتیجه­ گیری: با توجه به یافته ­های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که شرکت­ها باید نسبت به تقویت سرمایه­ فکری در هر سه زمینه سرمایه ­انسانی، سرمایه ­اجتماعی و سرمایه­ ساختاری اقدام کنند تا افزون بر ارتقای اخلاق و جلب اعتماد عمومی، به افزایش ارزش شرکت نیز دسترسی یابند.

کلیدواژه ها

Professional ethics, Intellectual capital, Managers, Accounting ethics characteristics, اخلاق حرفه ای, سرمایه فکری, مدیران, ویژگی های اخلاقی حسابداری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.