روابط معنایی فعل «گرفتن» در زبان فارسی: رویکرد معنی شناسی قالب بنیاد فیلمور (۱۹۹۷)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش های زبانی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLR-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره دلارامی فر

دانشجو

پاکزاد یوسفیان

دانشگاه سیستان و بلوچستان

محمد اله بخش

گروه کامپیوتر دانشگاه زابل

عباسعلی آهنگر

دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

از آنجایی که افعال یکی از مهم ترین بخش های زبان هستند به­طوری­که اکثر اعمال، فعالیت ها و حالت ها از طریق فعل در جمله مشخص می گردد، این پروژه بر آن است که ساختار فعل «گرفتن» را در سه مفهوم «دریافت کردن»، «خریدن» و «درک کردن»، در یک شبکه معنایی قالب بنیاد مورد بررسی قرار دهد و روابط میان آنها را اثبات نماید. برای به دست آوردن کلیه معانی فعل «گرفتن» از فرهنگ بزرگ سخن و مفاهیم اصلی این فعل از مقاله «شبکه معنایی فعل گرفتن بر اساس انگاره چندمعنایی اصول اند» استفاده شده است و روابط میان مفاهیم آن از طریق شبکه معنایی قالب بنیاد بررسی و ترسیم گردید. در مقاله حاضر پیکره مورد بررسی، متن ها و نقطه نظرات بیان شده در شبکه های اجتماعی می باشند. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن طبقه بندی ها و مفاهیم مطرح شده برای فعل «گرفتن»، به کشف روابط معنایی میان سه مفهوم فوق الذکر از طریق شبکه معنایی قالب بنیاد این فعل پرداخته است. نتایج به دست آمده حاکی از این است که هر فعل، قالب معنایی مشخصی دارد و موضوعات فعل مشارکان آن رویداد می باشند که در ایجاد قالب معنایی نقش عمده ایفا می نمایند. از طرفی بر طبق شبکه معنایی فیلمور بسیاری از افعال چندمعنا علاوه بر دارا بودن قالب های معنایی مختلف، دارای اجزاء هسته ای یکسان می باشند که این اجزاء دربرگیرنده نقش های موقعیتی هر فعل هستند و رابطه میان مفاهیم مختلف آن را نشان می دهند.

کلیدواژه ها

شبکه معنایی قالب بنیاد, قالب, فعل گرفتن, طرح واره, نشانه گذاری, اجزاء هسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.