اثرات تزریق خاکی سولفات آهن، اسید سولفوریک و مواد آلی بر رفع کلروز آهن درختان کیوی (Actinidia deliciosa)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-28-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فضل شیردل شهمیری

دانشجوی دکتری علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

سید محمود سمر

استادیار موسسه تحقیفات آب و خاک کشور

علی عبادی

استاد گروه باغبانی دانشگاه تهران

احمد خلیقی

استاد گروه باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

علی چراتی

استادیار مرکز تحقیفات کشاورزی استان مازندران

چکیده

برای رفع کمبود آهن درختان کیوی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی، شامل سه فاکتور آهن (۰= Fe۰، ۱= Fe۱و ۲= Fe۲ کیلوگرمسولفات آهن)، اسید(۰= AS۰، ۱= AS۱و ۲= AS۲ لیتراسید سولفوریک) و ماده آلی(۰= OM۰، ۲= OM۱و ۴= OM۲کیلوگرم کود دامی) در هر درخت در مقایسه با یک تیمار اضافی کود- آبیاری کلات آهن در ۴ تکرار طی مدت دو سال (۹۱ و ۹۲) در استان مازندران اجرا گردید. مواد یاد شده قبل از شروع رشد در سال اول در عمق ۵۰ سانتی­متری خاک نزدیک ریشه­های درخت به وسیله دستگاه مخصوص تزریق شدند. کلات آهن نیز به میزان ۱۰۰ گرم در دو مرحله در هر سال به روش کود آبیاری به درختان داده شد. بر اساس نتایجدو ساله، بالاترین سطح برگ و عملکردمیوه در تیمار  Fe۲AS۱OM۲(یک کیلوگرم سولفات آهن، نیم لیتر اسید و چهار کیلوگرم کود دامی)، بیشترین مقدار کلروفیل برگ در تیمار Fe۲AS۲OM۲ (یک کیلوگرم سولفات آهن، یک لیتر اسید و چهار کیلوگرم کود دامی)، بالاترین حجم و وزن میوه در تیمار Fe۱AS۲OM۲ (یک کیلوگرم سولفات آهن، یک لیتر اسید و چهار کیلوگرم کود دامی) بدست آمد. تزریق سولفات آهن و اسید سولفوریک موجب افزایش غلظت آهن و کاهش غلظت فسفر برگ برگ گردیده درحالی که تزریق ماده آلی تاثیر معنی­داری برغلظت آهن و فسفر برگ نداشت. در مجموع، نتایج نشان داد که تزریق دو کیلوگرم سولفات آهن به همراه نیم لیتر اسید سولفوریک و چهار کیلوگرم ماده آلی، می­تواند جایگزین مناسبی به­جای کلات آهن برای رفع کلروز آهن در یک دوره حداقل دو ساله بوده و افزایش قابل ملاحظه عملکرد درختان کیوی را نیز موجب گردد.

کلیدواژه ها

Iran

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.