بررسی تاثیر جاذب های نانوذرات هماتیت و کوپلیمر اکریلیکی بر توزیع اجزاء آرسنیک در خاک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-31-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره منصوری

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

احمد گلچین

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

محمودرضا نیستانی

مدیر ارشد آزمایشگاه نوین شیمیار، تهران

حسین کوهستانی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان

چکیده

آرسنیک ازجمله فلزهای سنگینی است که آلودگی خاک و آب­های زیرزمینی توسط آن شایع و نگران­کننده است لذا کاهش غلظت اجزاء متحرک آرسنیک بسیار حائز اهمیت است چرا که این اجزاء ارتباط مستقیمی با زیست فراهمی این فلز دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی جاذب­های نانوذرات هماتیت و کوپلیمر مالئیک انیدرید-استایرن- اکریلیک اسید در غیرمتحرک کردن آرسنیک و تاثیر آن­ها بر توزیع آرسنیک در اجزاء مختلف آن در خاک انجام شد. بدین منظور یک آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با دو نوع جاذب نانوذرات هماتیت و کوپلیمر مالئیک انیدرید- استایرن-اکریلیک اسید در سطح ۲/۰ درصد و در خاک آلوده شده با سطح ۹۶ میلی گرم آرسنیک بر کیلوگرم از منبع نمک آرسنات سدیم (Na۲HAsO۴.۷H۲O) در سه تکرار انجام شد. خصوصیات نانوذرات هماتیت (α-Fe۲O۳) سنتز شده به وسیله تکنیک­های XRD،  SEMو  TEMبررسی گردید. تاثیر جاذب­ها بر غیرمتحرک نمودن و توزیع آرسنیک در خاک با روش عصاره­گیری دنباله­ای و با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی  (ICP) بررسی شد. تصویر­برداری از نانوذرات هماتیت نشان داد که متوسط قطر آنها ۶۹/۳۲ نانومتر و مورفولوژی آنها کروی است. نتایج نشان داد که تاثیر نوع جاذب بر غلظت آرسنیک بصورت غیراختصاصی و اختصاصی جذب شده، آرسنیک پیوند شده با اکسیدهای آهن و آلومینیوم آمورف و بلوری و آرسنیک باقیمانده معنی­دار بود و کاربرد هر دو نوع جاذب سبب کاهش غلظت آرسنیک بصورت غیراختصاصی و اختصاصی جذب شده گردید و نانوذرات هماتیت کارایی بیشتری از خود نشان داد. میزان کاهش غلظت آرسنیک قابل جذب خاک با کاربرد سطح ۲/۰ درصد جاذب­های نانوذرات هماتیت و پلی­مر اکریلیکی نسبت به شاهد به­ترتیب ۳۱/۶۵% و ۵۳/۶۲% بود. غلظت آرسنیک پیوند شده با اکسیدهای آهن و آلومینیوم آمورف و بلوری با افزودن نانوذرات هماتیت و غلظت آرسنیک باقیمانده با افزودن پلیمر بشدت افزایش یافت. جاذب­ها با تغییر توزیع آرسنیک در خاک، این فلز سمی را غیرمتحرک نمودند. 

کلیدواژه ها

آلودگی خاک, عصاره گیری متوالی, تحرک آرسنیک, غیرمتحرک کردن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.