تاثیر توزیع اندازه تخلخل خاک بر میزان انرژی انتگرالی آب در دامنه های مختلف رطوبتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-31-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زنگی آبادی

محقق بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

منوچهر گرجی

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

سعید غالبی

مربی بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

محمدرضا رمضانی مقدم

استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

توزیع اندازه خلل و فرج خاک از عوامل مهم تاثیرگذار در کیفیت فیزیکی آن و نشان­دهنده نوع مدیریت خاک می­باشد. انرژی انتگرالی آب بیان­گر مقدار انرژی مورد نیاز گیاه برای جذب واحد وزن آب خاک در یک دامنه رطوبتی مشخص است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شاخص­های موقعیت و شکل منحنی توزیع اندازه خلل و فرج خاک بر میزان انرژی انتگرالی آب در دامنه­های مختلف رطوبتی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی طرق در استان خراسان­رضوی انجام شد. در این مطالعه پس از انجام نمونه­برداری­های لازم از خاک ۳۰ نقطه ایستگاه و انجام اندازه­گیری­های آزمایشگاهی و صحرایی، ضرایب منحنی مشخصه رطوبت خاک، شاخص­های منحنی توزیع اندازه خلل و فرج، آب قابل استفاده گیاه، دامنه رطوبتی با حداقل محدودیت، گنجایش انتگرالی آب و انرژی انتگرالی آب در دامنه­های مختلف رطوبتی محاسبه و در نهایت روابط آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش قطر خلل و فرج و کاهش تنوع اندازه آنها و همچنین تمایل منحنی توزیع اندازه خلل و فرج خاک به بلندتر بودن در مرکز و کشیده­تر بودن آن در دو انتهای منحنی نسبت به حالت لوگ نرمال می­تواند منجر به کاهش انرژی انتگرالی آب و افزایش سهولت جذب آب توسط گیاه در دامنه­های مختلف رطوبتی گردد.

کلیدواژه ها

بافت خاک, جذب آب توسط گیاه, گنجایش انتگرالی آب, منحنی مشخصه رطوبت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.