اثر سطوح مختلف شوری، روی و گوگرد تلقیح شده با تیوباسیلوس بر رشد و جذب برخی عناصر غذایی توسط گیاه کلزا (Brassica napus L.)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 34، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_AREO-34-4_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 421
نویسندگان
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
استاد، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی خوزستان
استادیار، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
دانشیار، عضو هیات علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر روی و گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس و شوری ناشی از کلرید سدیم بر رشد و جذب عناصر فسفر، پتاسیم و رویتوسط گیاه کلزا، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شوری خاک در چهار سطح (۱، ۴، ۷ و ۱۰ دسی زیمنس بر متر)، گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس در دو سطح (صفر و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار) و روی در سه سطح (صفر، ۲۵ و ۵۰ میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفاتروی) و در مجموع ۷۲ تیمار بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری تمام صفات مورد بررسی را تحتتاثیر خود قرار داده و باعث کاهش معنی دار مولفههای رشد مانند ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک اندامهوایی و ریشه و نیز کاهش جذب عناصر غذایی مورد بررسی گردید؛ ولی، شوری باعث افزایش معنیدار غلظت سدیم در ریشه و اندام هوایی گیاه شد. مصرف گوگرد و کاربرد ۲۵ میلیگرم در کیلوگرم روی در شرایط تنش شوری، موجب بهبود صفات رشد و افزایش غلظت فسفر، پتاسیم و روی بهترتیب بهمیزان ۲۶/۱۵%، ۵/۱۱۰%و ۶/۳۷۶% و نیز کاهش غلظت سدیم در اندامهوایی گیاه بهمیزان ۷۷/۳۴% نسبت به تیمار شاهد گردید. بهطور کلی نتایج نشان داد مصرف گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس و نیز مصرف سطح بهینهی کود سولفاتروی (۲۵ میلیگرم در کیلوگرم خاک)، میتواند با تاثیرگذاری بر خصوصیات خاک و همچنین تامین مستقیم عناصر، میزان جذب عناصر غذایی را در شرایط تنش شوری بالا برده و با کاهش میزان جذب سدیم، اثرات زیانبار شوری بر گیاه را کاهش دهد.کلیدواژه ها
شوری ناشی از کلرید سدیم, کود سولفات روی, تنش شوری, عناصر غذایی پرمصرفاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.