تاثیر یونیکونازول، قارچ میکوریز و باکتری سودوموناس بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی و اسمولیت های سازگار گندم در شرایط شوری خاک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-12-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اقایی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

رئوف سید شریفی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حامد نریمانی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر یونیکونازول و کودهای زیستی بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی و اسمولیت های سازگار گندم رقم زاگرس در شرایط شوری خاک، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال ۱۳۹۷ اجرا شد. فاکتورها شامل شوری خاک در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوری های ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میلی مولار در خاک) با نمک کلرید سدیم و کاربرد یونیکونازول، قارچ میکوریز Glomus intraradicese و باکتری سودوموناس Psedumonas putida strain ۱۸۶ در هفت سطح بود. مقایسه میانگین ها نشان داد کاربرد توام میکوریز با یونیکونازول و سودوموناس در شرایط شوری ۱۲۰ میلی مولار، موجب افزایش محتوای پرولین، قند محلول و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت مانند پراکسیداز، کاتالاز و پلی فنل اکسیداز (به ترتیب ۹۸/۹۳، ۳۳/۴۷، ۸۸/۶۳، ۶۷/۷۵ و ۳۵/۶۹ درصد) نسبت به عدم کاربرد کودهای زیستی در عدم اعمال شوری شد. هم چنین کاربرد توام میکوریز با یونیکونازول و سودوموناس تحت شرایط عدم اعمال شوری، موجب افزایش محتوای پروتئین برگ، ارتفاع بوته و عملکرد دانه (به ترتیب ۳۶/۷۲، ۸۵/۴۱ و ۸۴/۱۰۸ درصدی) و کاهش نشت الکترولیت ( ۰۲/۳۹ درصدی) نسبت به شرایط کاربرد کودهای زیستی در بالاترین سطح از شوری خاک شد. به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول می تواند عملکرد دانه ی گندم را واسطه ی بهبود صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک تحت شرایط شوری خاک افزایش دهد.

کلیدواژه ها

پرولین, سودوموناس, قندهای محلول, کاتالاز, میکوریز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.