ارزیابی سلامت سامانههای زراعی تحت کشت گندم (Triticum aestivum) درحوزه قرهسو (شهرستان گرگان)بر اساس تنوع علف هرز، عملکرد و میزان مصرف آفت کشها

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش های تولید گیاهی، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPP-21-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام کامکار

عضو هیات علمی دانشگاه

ناصر باقرانی ترشیز

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان. گرگان

سید اسماعیل رضوی

گروه گیاهپزشکی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظور بررسی سلامت سامانههای تحت کشت گندم در بخشی از حوزه قرهسوی استان گلستان، مطالعهای در ۷۹ مزرعه از هشت منطقه روستایی در بهار سال ۱۳۸۹ صورت گرفت. در این مطالعه با استفاده از روش کادراندازی، تعداد و نوع علف هرز به تفکیک جنس و گونه ثبت شد و اطلاعات مدیریتی هر مزرعه با استفاده از پرسشنامه تهیه شد. در این پژوهش از تعداد گونهها به عنوان غنای گونهای و شاخصهای تنوع زیستی شانن-واینر، سیمپسون و عکس سیمپسون برای اندازهگیری تنوع زیستی علفهای هرز استفاده شد. نقشه مزارع گندم محدوده با استفاده از سنجش از دور بدست آمد. لایههای شیب و جهت شیب با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی زمین تهیه و طبقهبندی شدند. سپس لایههای اقلیمی، تنوع زیستی و عملکرد با مدلهای رگرسیونی چندگانه تهیه و طبقهبندی شدند. مناطق با عملکرد بالاتر و شاخصهای تنوع پایینتر از میانگین، به عنوان مناطق دارای سلامت تلقی شدند. هم چنین مزارعی که مصرف سموم در آنها کمتر از میانگین مصرف استان گلستان (۴۵/۱ لیتر در هکتار) بود، به عنوان مزارع سالم در نظر گرفته شدند. با استفاده از روش دادهکاوی، تاثیر عوامل مدیریتی بر شاخصهای تنوع زیستی علف هرز و عملکرد مزارع نمونهبرداری شده مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، تنها ۴۴ درصد (۲۰۶۴ هکتار) از سطح زیر کشت منطقه مورد مطالعه و فقط ۱۱ درصد (۷ مزرعه) از مزارع نمونهبرداری شده از نظر میزان عملکرد، تنوع زیستی علف هرز و مصرف سموم دارای سلامت بودند.

کلیدواژه ها

داده کاوی, سلامت, شاخص تنوع زیستی علف هرز, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.