اثرات جایگزینی جو با انواع ذرت فرآوری شده بر عملکرد، تخمیر شکمبه ای و سودآوری در بره های نر افشار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-28-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کاظمی

گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی

گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهروز دستار

گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرشید اشراقی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

زمینه مطالعاتی: در پرواربندی گوسفند، جو به عنوان یک غله بومی تنها منبع تامین نشاسته در جیره است؛ اما با توجه به سریع­التجزیه بودن نشاسته جو در شکمبه که موجب کاهش pH و بروز اسیدوز و درنتیجه، افت عملکرد دام می­شود، جایگزینی این غله با غلات دیگری همانند ذرت که سرعت تجزیه پایین ­تری دارد، مفید به نظر می­رسد. هدف: در این مطالعه اثر جایگزینی جو با انواع ذرت فرآوری­شده بر عملکرد، قابلیت هضم خوراک، متابولیت­های شکمبه، کیفیت لاشه و سودآوری اقتصادی بره­های نر پرواری مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۷ تیمار شامل: جیره شاهد (۱۰۰ درصد جو)، ۲- ۵۰:۵۰ جو و ذرت آسیاب­شده، ۳- ۱۰۰ درصد ذرت آسیاب­شده، ۴- ۵۰:۵۰ جو و ذرت ورقه­شده با بخار، ۵- ۱۰۰درصد ذرت ورقه­شده با بخار، ۶- ۵۰:۵۰ جو و ذرت پلت­شده، ۷- ۱۰۰ درصد ذرت پلت­شده انجام شد. به هر تیمار ۵ تکرار تعلق گرفت و در کل، ۳۵ راس بره به مدت ۸۴ روز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج: مقایسات مستقل نشان­ داد که در دوره­های ۱۴، ۲۸، ۴۲ و ۵۶ روزگی تمام تیمارها وزن بالاتری نسبت به تیمار شاهد داشتند (۰۵/۰p < ). در کل دوره بیشترین میزان ضریب تبدیل غذایی با مقدار ۶۲/۸ مربوط به تیمار شاهد و کمترین میزان آن با مقدار ۲۲/۶ مربوط به تیمار۵۰% ذرت آسیاب­شده بود. تیمار ۱۰۰ درصد ذرت پلت­شده و تیمار شاهد با میانگین ۷۹/۱ و ۵۲/۱ به ترتیب، بیشترین و کمترین مقدار مصرف ماده خشک را داشتند (۰۵/۰p < ). همچنین، تیمارها اثری بر وزن لاشه و قابلیت­هضم ماده خشک نداشتند، ولی وزن دنبه و نسبت وزن دنبه به لاشه در تیمار ۱۰۰% ذرت آسیاب­شده بیشترین مقدار بود (۰۵/۰p < ). علاوه بر این، طبق نتایج تحلیل اقتصادی، جیره ۱۰۰ درصد ذرت آسیاب شده بیشترین میزان تاثیر نسبی بر سودآوری را داشت. نتیجه­گیری نهایی: نتایج این مطالعه مشخص کرد که استفاده از ذرت در جیره یا جایگزینی ۵۰ درصد از جو با ذرت،  می­تواند عملکرد رشد و سودآوری بره پرواری را بهبود دهد. همچنین، ذرت پلت­شده در بین  جیره های حاوی ذرت، می­تواند افزایش وزن و ماده خشک مصرفی بیشتری ایجاد نماید.

کلیدواژه ها

جو, ذرت فرآوری شده, سودآوری, عملکرد پروار, گوسفند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.