بررسی اثر پرایمینگ بذر بر خصوصیات رشدی فلفل دلمه ای تحت آبیاری با آب مغناطیسی.

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس صفری زاه ثانی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

حسین بانژاد

گروه علوم و مهندسی آب . دانشکده کشاورزی. دانشگاه فردوشی مشهد. مشهد ایران

مرتضی گلدانی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مصطفی قلی زاده

گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد- مشهد- ایران

چکیده

افزایش جمعیت در کشور نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد. استفاده از تکنیک های جدید در خصوص افزایش عملکرد و استفاده حداکثری از منایع آب موجود ضروری است. استفاده از پرایمینگ با توجه به کاهش دوره کشت باعث کاهش آب مورد نیاز در طول دوره رشد می شود. میدان مغناطیسی بر روی آب اثراتی داشته که باعث افزایش و بهبود برخی از خصوصیات مورفولوژیکی گیاه می گردد. این پژوهش جهت بررسی اثر آب مغناطیس شده و پرایمینگ بذر بر خصوصیات رشدی گیاه فلفل دلمه در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گردید. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار و دو فاکتور پرایمینگ با دو سطح (بدون پرایمینگ و هیدروپرایمینگ) و میدان مغناطیسی با سه سطح (صفر، ۳/۰ و ۶/۰ تسلا) اجرا شد. نتایج نشان داد که آب مغناطیسی در سطح احتمال یک درصد بر سطح برگ، طول ساقه چه، وزن تر و خشک ساقه معنی دار بوده ولی بر وزن تر و خشک برگ در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد. همچنین هیدروپرایمینگ بذر بر صفات قطر ریشه و طول ساقه در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار بود. اثر متقابل تیمارها نیز بر مجموع طولی ریشه، طول ریشه، وزن خشک ریشه در سطح احتمال یک درصد و بر سطح ریشه، حجم ریشه، وزن تر ریشه در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد. استفاده از آب مغناطیسی با میدان های ۳/۰ و ۶/۰ تسلا به ترتیب باعث افزایش ۱/۱۳ و ۹۳/۲۰ درصدی سطح برگ؛ ۷۳/۱۳ و ۶۹/۱۵ درصدی وزن تر برگ شده و بیشترین میزان وزن تر ساقه (۲۷/۰ گرم) در تیمار آبیاری با آب مغناطیسی ۶/۰ تسلا و کمترین میزان آن (۲/۰ گرم) در تیمار آب معمولی مشاهده شد. بیشترین میزان حجم ریشه در تیمار آب مغناطیسی ۶/۰ تسلا و هیدروپرایمینگ بذر (۲۴/۰ سانتی متر مکعب) مشاهده شد. بیشترین میزان (۵۳/۰ گرم) وزن تر ریشه در تیمار آب مغناطیسی ۳/۰ تسلا و هیدروپرایمینگ بذر و کمترین میزان (۳۹/۰ گرم) در تیمار آب مغناطیسی ۳/۰ تسلا و بدون پرایمینگ بذر مشاهده شد. در نهایت در این پژوهش اعمال آبیاری مغناطیسی و هیدروپرایمینگ بذر منجر به بهبود خواص مورفولوژیکی نشاء فلفل دلمه ای شد.

کلیدواژه ها

حجم ریشه, مجموع طولی ریشه, میدان مغناطیسی, نشا فلفل دلمه , هیدروپرایمینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.