الگوی فرسایش و رسوب با وجود سرریزهای مستغرق در قوس ۹۰ درجه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن صالح زاده

گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

محمد همتی

گروه آب دانشگاه ارومیه، ایران

مهدی یاسی

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

استفان لانزونی

مهندسی عمران، معماری و محیط زیست، دانشگاه پادوا، پادوا، ایتالیا

چکیده

سرریزهای مستغرق سازه هایی با ارتفاع کوتاه هستند که کاملا زیر سطح آب قرار داشته و جهت کنترل جابجایی قوس ها، بهبود شرایط کشتیرانی، ایجاد زیستگاه آبزیان و ... احداث می شوند. هدف این تحقیق ارزیابی الگوی فرسایش و رسوبگذاری در یک قوس ۹۰ درجه با شعاع انحناء نسبی ۳/۳ با حضور سرریزهای مستغرق می باشد. برای رسیدن به این هدف، مجموعه ای از سرریزها با ارتفاع نسبی ۳۰ و ۷۰ درصد و شیب تاج صفر و ۷ درصد در قسمت دیواره خارجی قوس احداث شدند. زاویه سرریزها ۶۰ درجه، طول سرریزها ۳۰ درصد عرض کانال و فاصله بین سرریزها ۳ برابر طول سرریزها به صورت ثابت در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که با احداث سرریزهای با ارتفاع نسبی ۷۰ درصد و شیب تاج صفر، بیشترین رسوبگذاری (۶۶/۵۶ درصد بیشتر از حالت بدون سازه) در محل حداکثر آبشستگی صورت گرفت. ماکزیمم عمق نسبی آبشستگی در سرریزهای با ارتفاع نسبی ۷۰ درصد، در حدود ۱۷ درصد بیشتر از مقدار آن در سرریزهای با ارتفاع نسبی ۳۰ درصد بود. با افزایش شیب تاج برای سرریزها با ارتفاع نسبی ۳۰ درصد، متوسط ماکزیمم عمق نسبی آبشستگی در تمامی شرایط هیدرولیکی اطراف سرریز W۵ تقریبا ۲۷ درصد کاهش پیدا کرد.

کلیدواژه ها

آبشستگی, تپه رسوبی, خط القعر, دیواره خارجی, دیواره داخلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.