بررسی تاثیر آب مغناطیسی بر خصوصیات رشدی و بذر اسفناج(Spinacia oleracea) تحت شرایط کم آبیاری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره شاهدی

گروه علوم و مهندسی آب- دانشکده کشاورزی-دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسین بانژاد

گروه علوم و مهندسی آب . دانشکده کشاورزی. دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد ایران

مرتضی گلدانی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مصطفی قلی زاده

گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد-مشهد-ایران

چکیده

آب مغناطیسی با افزایش تحریک بذر برای جوانه زنی و افزایش سرعت و قدرت رشد گیاه باعث افزایش تولید خالص گیاه می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آب مغناطیسی بر بهره وری آب و جوانه زنی و عملکرد گیاه اسفناج (Spinacia oleracea) تحت شرایط کم-آبیاری در دو شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در آزمایش اول تیمارها شامل سه سطح آب مغناطیسی (آب معمولی به عنوان تیمار شاهد، آب مغناطیسی با شدت ۳/۰ تسلا، آب مغناطیسی با شدت ۶/۰ تسلا) و ۷ پتانسیل رطوبتی (پتانسیل ۰ ، ۱/۰ - ، ۳/۰ -، ۱- ، ۳ -، ۶ - و ۹ – بار) و در آزمایش دوم چهار سطح کم آبیاری شامل آبیاری ۱۰۰ درصد، آبیاری ۸۰ درصد، آبیاری ۶۰ درصد و آبیاری ۴۰ درصد بود. نتایج نشان می دهد که استفاده از تیمار خشکی باعث کاهش صفات جوانه زنی گیاه شامل شاخص بنیه بذر، درصد و سرعت جوانه زنی، وزن تر و خشک ساقه چه و ریشه چه، طول ساقه چه و ریشه چه شد. استفاده از آب مغناطیسی باعث افزایش عملکرد گیاه اسفناج و کاهش اثرات منفی ناشی از کم آبیاری شد. به طور کلی نتایج حاکی از افزایش ۲۵ و ۳۱ درصدی صفات وزن تر و خشک اندام هوایی، افزایش ۴۱ درصدی سطح برگ، افزایش ۳۶ و ۲۰ درصدی وزن تر و خشک ریشه، افزایش ۲۴ درصدی حجم ریشه، افزایش ۱۱ درصدی محتوی نسبی آب برگ، کاهش ۳۳ درصدی پرولین، افزایش شاخص بهره وری آب بود. استفاده از کم-آبیاری نیز باعث بهبود صفات وزن تر و خشک اندام هوایی و شاخص بهره وری آب شد.

کلیدواژه ها

اسفناج, بهره وری آب, پلی اتیلن گلایکول, کم آبیاری, میدان مغناطیسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.