تحلیل اثر برآورد سطح سایه انداز واقعی به روش سنجش از دور در تدقیق برآورد نیاز آبی باغات در فاز طراحی و بهره برداری آبیاری موضعی (مطالعه موردی: استان قزوین)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 13، شماره: 6
- کد COI اختصاصی: JR_IDJ-13-6_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 442
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه امام خمینی قزوین، قزوین، ایران.
گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
در روش آبیاری موضعی، تعیین درست سطح سایه انداز درختان در برآورد نیاز آبی و مدیریت مصرف آب اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش برای تخمین سطح سایه انداز از پردازش تصاویر ماهواره ای استفاده شد. طبق نتایج، سطح سایه انداز درختان انگور در شرایط واقعی ۷/۱۱ درصد بیشتر از مقادیر مرسوم در طراحی سامانه های آبیاری است. سطح سایه انداز واقعی در باغات زیتون، گلابی و سیب، هلو و شلیل، گیلاس و آلبالو و گردو نیز به ترتیب ۷/۳۵، ۳/۲۱، ۳/۲۸، ۸/۴۸ و ۴/۳۲ درصد کمتر از مقادیر مرسوم در طراحی آبیاری موضعی هستند. در طرح های آبیاری، مقدار سطح سایه انداز انگور و سایر درختان معمولا ۵۰ و ۷۰ درصد و ثابت در نظر گرفته می شود در حالی که میانگین سطح سایه انداز واقعی برای تمامی درختان حدود ۴۶ درصد بوده است. لذا در اغلب طرح ها، در برآورد سطح سایه انداز و نیاز آبی بیش برآورد صورت می گیرد. در واقعیت، بسته به عواملی نظیر نوع باغ، سن درخت، شرایط رشد و ... سطح سایه انداز متغیر بوده و متفاوت از مقادیر تخمینی می باشد. لازم است در هر سیستم، در طی بهره برداری، سطح سایه انداز با تصاویر ماهواره ای و یا ابزارهای دیگر، اندازه گیری و برنامه آبیاری بر اساس برآورد بهنگام نیاز آبی، تعدیل گردد.کلیدواژه ها
سطح سایه انداز, آبیاری قطره ای, نیاز آبی, سنجش از دور, مدیریت آبیاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.